Neden yağlı cilde sahipsiniz?
Yağlı ciltler için uygulayabileceğiniz yöntemler aslında önce aşağıdaki nedenlerden hangisinin sizinle ilgili olduğunu anlamanız ile ilgili.
- Yanlış cilt bakım rutini: Cildi sürekli kurutma çabası, tam tersi daha fazla yağlanma olarak dönebilir. Cildin neme ihtiyacı var. Eğer cildinizi nemlendirmeyip tam tersi kurutmaya çalışırsanız, cildiniz “Eyvah ben kuruyorum” diyip daha fazla yağ üretmeye başlayabilir. Aynı şekilde cildinize çok fazla asit, kil maskesi, peeling vs. uygularsanız cilt yine kurumaya başlayacağından, kurumamak için yağ üretmeye başlayabilir.
- Genetik: Eğer cildiniz kendinizi bildiğinizden beri her daim yağlı ise genetik kaynaklı olma ihtimali var
- Yaş: Gençlerde cilt daha fazla yağ üretirken, yaş aldıkça cildin kurumaya başladığını görürüz
- İklim: Sıcak ve nemli iklimlerde, güney bölgelerde yaşayanların cildi yağlanmaya meyilli olur
Yağlı ciltler için uygulayabileceğiniz yöntemler
-
Cildinizi fazla yıkamamak
Cildinizi günde 2 defadan fazla yıkıyorsanız cildinizi yağlandırıyor olabilirsiniz. Cildinizi sabah akşam yıkamanız yeterli. Cildinizdeki yağı temizleyeyim derken tam tersi yağ üretimini artırmayın.
-
Cildinizde gerim gerim geriliyormuş gibi bir his bırakan temizleyiciler kullanmamak
Cildinizi yıkamadan sonra gergin bırakan, cildinizde gerim gerim geriyormuş gibi bir his bırakan temizleyiciler kullanıyorsanız, cildinizi yağlandırıyor olabilirsiniz. Bu cildinizin size “Benden çok fazla yağ çekip aldın” deme şekli ve yağ bitmesin diye cildin yağ üretimini tetikleme sinyali.
TEMİZLEYİCİNİZ CİLDİNİZİ ASLA GERGİN BIRAKMAMALI
Yağlı ciltlere uygun temizleyici önerileri
-Vichy – Normaderm
– Cerave – Akneye meyilli ciltlere uygun temizleyici
– Caudalie – Vinopure
Çok yağlı ciltlere uygun temizleyici önerileri
-La Roche Posay – Effaclar
-Bioderma – Sebium
-
Sabun kullanmamak
Sabunların çoğu düzenli yüz temizlemeye uygun değil. Sabunu insanlar “doğal, anneannelerimizden kalma” diye tercih ediyor. Ama bir düşünün. Anneannelerimiz sabunu ev temizliğinde, çamaşır yıkamada bile kullanıyormuş. Sabun aslında yağlı ocakları temizleyecek, kıyafetlerdeki işlemiş lekeleri çıkarabilecek kadar ağır bir temizleyici.
Cildimizin ortalama PH seviyesi 5.5, yani cildimiz hafif asidik. Sabunların ortalama PH seviyesi 8-9 yani bazik. Bu da cildimiz için çok kurutucu demek. Cildinizi bu kadar kurutmak da ya size egzamaya varan kuruluk olarak dönebilir ya da daha fazla yağlanma olarak dönebilir. Yağlı ciltler için uygulayabileceğiniz yöntemlerin başında cildinizi kurutan, yıkamadan sonra gerginlik hissi bırakan temizleyicileri durdurmak geliyor.
-
Makyajınızı ya da Güneş Koruyucunuzu Temizlerken Çift Aşamalı Temizlik Yapmak
Makyaj malzemeleri ve güneş koruyucular cilt yüzeyinde oturur ve suya dayanıklıdır. Makyaj ya da güneş koruyucu kullandığınızda önce misel su ya da makyaj temizleme yağı ile cilt yüzeyinden bunları temizleyin. Sonra temizleme jeli ile gözenek temizliğinizi yapın. Yani 2 aşamalı temizlik yapın.
Tek başına jel kullanmak yetmeyebileceği için, tam çıkmayan makyaj malzemesi ve güneş koruyucu, gözenekleri tıkayabilir. O da daha fazla yağlanma yapabilir.
Piyasadaki en iyi misel suların başında bence Bioderma H2O misel su geliyor.
-
Cildiniz yağlı olsa da nemlendirmek
Nem=su. Nem, yağ demek değil, su demek. Cildinizi nemlendirdiğinizde cildinize yağ değil, su alır. Cildinizi nemlendirmediğinizde ise cildiniz nemlenmek için yağ üretmeye başlar. O yüzden yağlı cilt için uygulayabileceğiniz yöntemlerin biri de cildinizi nemlendirip, cildinizin kendi kendini yağlandırmasına engel olmak.
Cildiniz az yağlı ise, yağsız bir nemlendirici kullanabilirsiniz. Cildiniz çok yağlıysa, bir nem serumu kullanabilirsiniz. Ama cildinizi nemlendirin ki cildiniz açığı kapatmak için yağ üretmesin.
Ya da sabahları cildinizi temizledikten sonra doğrudan yağlı ciltlere uygun, yağsız ve mat görünüm veren güneş kremi kullanın, nemlendirici görevi de görür.
Yağsız Nemlendirici Önerileri
-Dermoskin – AC Gun nemlendirici
-Avene – Hydrance Light
-Vichy – Normaderm
Nem Serumu Önerileri
-Pure Choice – Yoğun nemlendirici & onarıcı Bakım Serumu
-Erborian – Bamboo super serum
-Hoito – Hyalüronik Asit Serum
-
Yağ Üretimini Azaltacak İçerikleri Rutininizde Kullanmak
Salisilik asit (BHA) hem hem gözeneğin içindeki yağ birikimini temizler hem de cildin yağ üretimini dengeler. Niasinamid (B3 vitamini) ise cildin yağ üretimini dengeler.
Haftada 2, en fazla 3 gün salisilik asit kullanmak ya da salisilik asit içeren temizleyici kullanmak yağ üretimini düzenlemenize yardımcı olur.
-Nip & Fab – %2 Salisilik asitli tonik
-Luv it! – Arındırıcı Ve Gözenek Sıkılaştırıcı Tonik
-Skin401 – %2 Salisilik Asit Bha Arındırıcı, Siyah Nokta Karşıtı Tonik
-
Haftada Bir Defa (Çok Yağlı Cilde Sahipseniz 2 Defa) Kil Maskesi Kullanmak
Kil maskesi fazla yağı emer. Haftada 1 defa ya da en fazla 2 defa yapacağınız kil maskesi, yağlanmayı dengelemenize yardımcı olur. Kil maskesini tüm yüzünüze uygulamayın. Sadece yağlanmanın olduğu yerlere uygulayın.
-Origins – Pembe kil maskesi
-Aztec – Secret Indian Healing Kil Maskesi
-Bibimcos – Pore Clearing Clay Mask