Cilt Bakımında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Cilt Bakımında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Cilt bakımında birbirinden farklı çok fazla bilgi dolaşıyor, bazıları tehlikeli de olabiliyor. Bu yanlışlardan 10 tanesine birlikte bakalım

Yanlış Bilgi 1: Güneş Koruyucu Gözenekleri Tıkadığı İçin Akne Yapar.

Güneş koruyucuların cilt yüzeyinde oturması gerekiyor ancak güneş koruyucu akne yapar diye bir şey yok. Benim gördüğüm genelde güneş koruyucunun akne yapmasının nedeni yanlış temizlenmesi. Güneş koruyucuyu iki aşamalı temizlediğinizde, yani önce bir misel su veya makyaj temizleme yağı/ makyaj temizleme balmı ile cilt yüzeyinden arındırıp, sonra normal jel temizleyicinizle temizlediğinizde, güneş koruyucunun akne yapmasına dair şikayetlerin çoğu ortadan kalkıyor.

Yanlış Bilgi 2: C Vitamini Sadece Gündüz Kullanılır

C vitamini antioksidan olduğu için gün boyunca cildimizi yaşlandıran serbest radikallerin etkisini azaltmak için gündüz kullanımı yaygındır. Ama ürünün üzerinde aksi belirtilmediği sürece ister gündüz ister gece kullanabilirsiniz.

Cilt bakımında C vitamini hangi ciltlere uygundur, en iyi C vitamini serumlar nelerdir bu yazıdan öğrenebilirsiniz.

Yanlış Bilgi 3: Sıcak Buhar Uygulaması Gözeneklerin Açılmasını Sağlar

Gözenekler açılıp kapanmaz. Gözeneklerin açılma/ kapanma yeteneği yok çünkü gözeneklerin etrafında onları hareket ettirebilecek kas yapısı yok. Sıcak buhar gözenek içinde sertleşmiş halde bulunan kiri yumuşatarak sıkma işleminde içindeki kirin daha kolay çıkmasını sağlar. Ancak sıcak buhar uygulaması yanlış yapıldığında yüzde tahriş yaratabileceği gibi yanlış sıkma işlemi leke de bırakabilir, o yüzden bir uzman dışında kendi kendinize yapmayın.

Yanlış Bilgi 4: Kimyasal = Kanserojendir

Kimyasal, kanserojen demek değildir. Elinizle tutabildiğiniz her şey kimyasaldır (su da kimyasaldır). Doğal kozmetik markaları para kazanmak için kimyasal = kanserojen algısından faydalanır, ama teknik olarak kendileri de kimyasaldır.

Yanlış Bilgi 5: Cilt bakım ürünlerini sürdükten sonra diğerini sürmeden önce kurumalarını beklemek gerekir, yoksa cilt emmez

Cilt bakım ürünleri nemli cilde sürüldüğünde daha hızlı emilir. Eğer cildinize daha hızlı etki etmesini istediğiniz ürünler varsa, cildiniz nemliyken ürünleri arka arkaya sürün. Ama asit ya da retinol gibi içerikler cildinize hızlı nüfuz ederse tahriş riskini arttıracaklarından, onları cildinize kuruyken uygulayın.

Yanlış Bilgi 6: Cilde şeker/ kahve ile peeling yapmak cildi yumuşatır.

Kahve, şeker gibi sert partiküllü ürünler cilde sürülmez. Cildinizi yumuşatabilir ama bu sırada cildinizde mikro çizikler yaratarak hem hassasiyete hem yaşlanmaya sebep olur. Cildimi yumuşatayım derken cildinizde zamanla artan toplu bir hasar bırakabilrsiniz. Lütfen mutfaktan aldıklarınızı yüzünüze sürmeyin.

Yanlış Bilgi 7: Cildimize sürdüğümüz her şey cilt tarafından emilir

Cildimiz sünger değil, bariyerdir. Tam tersine, cildimiz yabancı her maddeyi dışarıda tutma çabasında. Düşündüğünüz gibi her şeyi emiyor olsa, denizden çıktıklarında insanları sünger gibi sıkıp suyunu çıkarabilirdik. Cilt bakım ürünlerinin ciltten emilimini sağlamak için ürünler özel olarak formüle edilir. Bu nedenle yüzünüze sürdüğünüz yiyeceklerin çoğu emilmez, cilt yüzeyinde kalır.

Yanlış Bilgi 8: Sabah sürdüğüm güneş koruyucu beni akşama kadar idare eder

Güneş koruyucunun etkinliği en fazla 2 saat. Tekrar etmezseniz, 2 saat sonra etkisi biter ve lekelenebilirsiniz

Yanlış Bilgi 9: Tonikler, yüz temizledikten sonra kalan son birikintileri temizlemek için kullanılır

Cildinizi temizlemek, temizleyicinizin görevi. Temizleyicinizin cildinizi tam temizlemediğini düşünüyorsanız, temizleyicinizi değiştirin. Tonikler postumda farklı tipteki toniklerden bahsetmiştim. Kısaca özetlemek gerekirse, kullandığınız nemlendirme özellikli bir tonikse, cildi nemlendirmenin ilk aşamasıdır. Eğer asit tonik ise cildinizi yenilemenin ilk adımıdır.

Yanlış Bilgi 10: Akneli ciltler için alkol bazlı tonikler iyidir

Bildiğiniz alkolü cilde basmak… Kullanmayın, kullandırmayın. Yüzünüze sürekli alkol bazlı tonik sürdüğünüzde başlangıçta iyi gibi gelebilir ama bir süre sonra hem cilt bariyerini bozup hassasiyet yaratabilir hem de akneyi daha kötü yapabilir.

Tonikler çok yanlış biliniyor. Tonik nedir yazısını okuyarak siz doğru biliyor musunuz öğrenin.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar

Aloe Vera Bitkisi Cilt İçin Kullanılır mı? Faydaları ve Zararları

Aloe Vera Bitkisi Cilt İçin Kullanılır mı? Faydaları ve Zararları

Yıpranmış saç bakımı

Yüksek Gözenekli Saç Tipi – Saç Gözenekliliği (Saç Porozitesi) Nedir? Yıpranmış saç bakımı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir