Anasayfa » Bakım Akademisi » C Vitamini Nedir? & C vitamini Hakkında Bilmeniz Gerekenler

C Vitamini Nedir? & C vitamini Hakkında Bilmeniz Gerekenler

C Vitamini Nedir? C Vitamini Serumu

İlk bilmeniz gereken: Her C vitamini aynı değil. 

C vitaminleri basit anlamda ikiye ayrılır. Saf C vitamini ve türev c vitaminleri.

Saf C Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

Saf C vitamininin adı içerik listesinde “Ascorbic acid” ya da “L-ascorbic acid” olarak geçer. C vitamini hakkında yapılan araştırmaların çoğu, saf C vitamini üzerinedir. Saf C vitamininin bilinen faydaları:

  1. Kahverengi lekelerin, özellikle güneş lekelerinin, görünümünün iyileşmesine yardımcı olur
  2. Antioksidan olduğu için ciltte kolajen yıkarak yaşlanmaya neden olan serbest radikallerin etkisini azaltır
  3. Kolajen üretimini tetikleyerek cildin genç görünümünü daha uzun süre korumasına yardımcı olur
  4. Güneş koruyucu ile birlikte kullanıldığında, güneş koruyucunun etkinliğini arttırabilir

C Vitaminini Herkes Kullanmalı mı? C Vitaminini Kimler Kullanabilir?

C vitamini konusunda cilt bakım dünyası ikiye bölünmüş durumda. Bir grup C vitaminin özellikle ciltteki yaşlanmayı yavaşlattığını ve her cildin yaşlandığını düşünerek mutlaka kullanılması gerektiğini düşünüyor. Başka bir grup ise C vitaminindeki bu faydaların başka içeriklerden de alınabileceğini düşünerek çok gerekli görmüyor.

Tabii, saf C vitamini ile ilgili başka gerçekler de var, işte C Vitamini Hakkında Bilmeniz Gereken Gerçekler:

  • Hassas ciltli kişiler tolere edemeyebilir
  • Saf C vitamini (ascorbic acid) içeren serumların üretimi zorlu ve pahalı. Bu nedenle saf C vitamini içeren serumlar genelde pahalı oluyor. Eğer bütçeniz yetmiyorsa, bütçenizi zorlamayın.
  • Bazı kişilerde akne tetikleyebilir, o yüzden önce mutlaka küçük bir bölgede deneyin.
  • Saf C vitamini içeren serumlar çok çabuk bozuluyor. O yüzden hem stoklamayın hem de ürünü açtıktan sonra 3 ay içerisinde tüketmeye çalışın.

Saf C Vitamini İçeren Serumları Seçerken Dikkat Etmemiz Gerekenler

C vitamini önerileri postun en altında yer alıyor. Eğer bunun dışında ürün seçmek isterseniz:

  1. Ürünün içinde saf C vitamini olduğunu anlamak için İçerik listesinde “ascorbic acid” ya da “L-ascorbic acid” yazması gerekir.
  2. Saf C vitaminli ürünlerde %5 konsantrasyonda yapılan çalışmalar olsa da genelde tavsiye edilen %8 ve üzeri konsantrasyonlarda ürünler kullanmak. 
  3. “Daha yüksek konsantrasyondaysa daha iyidir” diye düşünmemek gerekiyor. C vitaminini birçok kişi tahriş edici bulabilir. O yüzden %8-10 arasında bir konsantrasyonla başlayıp cildiniz alıştıkça yüzdesini arttırabilirsiniz. %20 üzerindeki oranlar çok yüksek olabilir.
  4. Ferulic asidin, C vitamini serumlarının ömrünü uzattığına dair çalışmalar var. Ürünün ferulik asit içermesi de, hızlı okside olmaması adına faydalı olabilir.

C Vitamini Kullanımına Dair Gelen Sorular ve Cevapları

  1. C vitamini serumu 20’li yaşlardan itibaren kullanılabilir. Kolajen yıkımını yavaşlatmaya yardımcı olduğu için cilt yaşlanmasının yavaşlatılmasına da yardımcı olur.
  2. Temizleyiciler ciltte limitli bir süre kaldığı için, C vitaminli temizleyicilerin faydası da limitli olacaktır. Daha etkili olması için serum formunu tercih edebilirsiniz.
  3. Hem gün içindeki serbest radikallerle savaştığı için hem de güneş kreminin altına uygulandığında güneş koruyucunun etkinliğini arttırdığı için gündüz kullanımı daha çok tercih edilse de, gece de kullanılabilir.
  4. C vitaminin cilde nüfuz etmesi zor olduğundan, temiz cilde ilk uygulanan ürün olması etkinliğini arttırmaya yardımcı olur.
  5. Birçok içerikle iyi anlaşır ancak asit ya da retinol gibi hassasiyet yaratacak içeriklerde aynı rutinde kullanmayın. İkisini birden arka arkaya sürmek cildi tahriş edebilir. Birini gündüz kullanıyorsanız diğerini gece ya da başka bir gün kullanın.
  6. Çabuk bozulduğu için buzdolabında saklanarak kullanılabilir.

Saf C Vitaminine Bütçem Yetmiyor. Alternatif Hangi C Vitaminini Kullanabilirim?

Türev C vitaminleri içeren ürünleri deneyebilirsiniz. Bunlar saf C vitaminine kıyasla daha kolay üretilebildiği için maliyetleri de daha uygun. Ayrıca ciltte önce saf C vitaminine dönüşmesi gerektiği için, ciltte daha yavaş bir etki gösterdiği ve bu nedenle de hassas ciltlere daha uygun olabileceği düşünülüyor. Ancak bu türlerin saf C vitamini ile aynı faydayı sağlayıp sağlamadığına dair araştırmalar henüz limitli.

  • Sodium Ascorbyl Phosphate: Tüm cilt tiplerine uygun. Yeni akne oluşumunun önlenmesi ile savaşmaya yardımcı olurken, lekelerle ilgili de cilde destek olur. Antioksidan olarak çalıştığına, yani cildi yaşlandırıcı dış etmenlere karşı koruduğuna dair bazı çalışmalar var. Ancak cildin kolajen üretimini tetikleme konusunda biraz zayıf olduğu düşünülüyor. Yani yeni kolajen ürettirmede zorlansa da, en azından olanı korumaya yardımcı oluyor. Leke için %3-10 aralığında konsantrasyonlarda olması iyi olur ancak leke baskılamada çok başarılı olmayabilir.
  • Magnesium Ascorbyl Phosphate: Kolajen üretimini arttırmaya yardımcı olduğu yönünde çalışmalar var. Antioksidan yönü ise şimdilik biraz zayıf bulunmuş. Ancak cilde aydınlık verme konusunda daha olumlu çalışmalar var. Leke baskılamada kullanacaklar için %2-%5 arasında bir oran öneriliyor, daha ciddi bir leke desteği için %10’a kadar çıkılabilir ancak leke konusunda saf C vitamini kadar etkili olmayabilir.
  • Tetrahexyldecyl Ascorbate: C vitaminin en yeni türevlerinden. Yağda çözünebilen bir tür olduğu için cilde daha rahat nüfuz edebileceği düşünülüyor ki bu da etkinliğini arttırma anlamında önemli.  Saf C vitaminin 3 önemli özelliğine de (güneş ışınlarına karşı antioksidan koruması, kolajen üretimini arttırma ve cildi aydınlatma) sahip olduğuna dair çalışmalar var. Leke desteği olarak kullanılacağı zaman %5 ve üzerinde bir konsantrasyonda kullanılması öneriliyor. Saf C vitaminine kıyasla daha zor bozulan bir ürün, ancak maalesef bu da pahalı bir içerik. Hakkındaki ilk çalışmalar umut vaad edici olsa da henüz limitli.
  • 3-o-Ethyl Ascorbic Acid: Saf C vitaminin tüm özelliklerine sahip olduğuna dair çalışmalar olsa da, hakkındaki çalışmalar limitli. Saf C vitaminine kıyasla, hassas ciltli kişilerin daha rahat tolere edebileceği bir tür. Cilt bakımında %0.5 ile %5 aralığında kullanılsa da, %3 ve üzeri kullanılması bazı kaynaklarda öneriliyor.

C Vitamini Serumları

  • Skinceuticals – C E Ferulic: C vitamini üzerine yapılmış araştırmaların çoğu, bu ürün üzerine yapılmış. Cilt bakımında etkisi en fazla kanıtlanmış C vitamini serumu. Akneye meyilli ciltlere bu markanın Pholeretin CF ürünü öneriliyor. Akneye meyilli cildiniz yoksa CE Ferulic ürünü öneriliyor. İçinde %15 C vitamini var. 
  • Drunk Elephant – C Firma: Skinceuticals C E Ferulic formülünün nerdeyse birebiri olduğuna dair söylentiler var. Hatta Skinceuticals’ın bu markaya patentli içeriğini kullanmasına dair şüpheleri nedeniyle açtığı bir dava da var. Fiyatı da Skinceuticals’ın yarısına yakın.

Diğer Saf C Vitaminli Serumları

  • Obagi – Professional %15 C Serum
  • By Wishtrend – Pure Vitamin C %21.5
  • Bionnex – The Nordea Vitamin C serum (%15 C vitamini)
  • Alphascience – Alpha bright C serumu (%8 C vitamini)
  • The Purest Solutions –  Aydınlatıcı ve Cilt tonunu eşitleyici serum (%10 C vitamini %0.5 Ferulic acid)
  • Derma Bien – Melacure %15 Liposomal C vitamini
  • Jeuvenile – %15 Liposomal C vitamini

Türev C vitaminli serumlar

  • Luv It! – Brightening Vitamin C serum (%10 Sodium Ascorbyl Phosphate)
  • Maruderm C Vitamini ve Peptid  Serumu (Sodium Ascorbyl Phosphate)
  • ISANA – Vitamin C (%10 3-o-Ethyl Ascorbic Acid)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir