Kadınlarda saç dökülmesi aslında nerdeyse erkeklerdeki kadar yaygın. Bu yazıda kadınlarda saç dökülmesi neden olur, saç dökülmesi nedenleri nelerdir, saç dökülmesi için hangi doktora gidilir ve saç dökülmesinin çözümleri nelerdir konusunda detaylı bilgi paylaşacağım.
Kadınlarda Saç Dökülmesi Neden Olur?
Bu yazıda 4 tip saç dökülmesi nedenleri değinelim.
Kadınlarda En Yayın Görülen Saç Dökülmesi Nedenleri
1. Dönemsel Saç Dökülmesi Nedir? (Telojen Efflevium)
Fiziksel ya da psikolojik olarak zorlu bir dönem geçirdikten ortalama 3 ay sonra yaşanan saç dökülmesine dönemsel saç dökülmesi denir. Dönemsel saç dökülmesi sebepleri:
- Vücudu yoran fiziksel dönemler yaşamak (Doğum, ani kilo kayıpları, ateşli hastalıklar, ameliyat vb.)
- Çok stresli ya da üzgün bir dönem geçirmek
- Hormonal değişimler (Örn. menopoz, doğum, doğum kontrol haplarında değişiklik vs)
- Vücudu çok yoran ağır sporlar yapmak (örn. maraton koşmak)
- Kan değerlerindeki eksiklik (Demir eksikliği, D vitamini eksikliği, düşük tiroid hormonu, çinko eksikliği, biotin eksikliği vb.)
- Kullanılan ilaçlar (Ağızdan alınan akne ilaçları, antidepresan, kan basıncını düzenleyen ilaçlar, gut ilaçları, doğum kontrol haplarının düzeninde değişiklik vb.)
Bu dönemlerde vücut kendini iyileştirmeye odaklandığından normalde yapacağı saç dökümünü yapmaz. Hatta hamilelik sırasında saçlarının çok gürleştiğini düşünen kadınlar vardır. Sebebi saçın gerçekten gürleşmesi değil, vücudun bu dönemde saç dökümünü azaltmasıdır. Vücut o dönemi atlatıp iyileştikten sonra biriktirdiği dökülmeyi bir anda yapmaya başlar.
2.Kadın Tipi Saç Dökülmesi Nedir? (Androgenetic Alopecia)
Kadın tipi saç dökülmesi, saçların tepeden önce incelmesi sonra seyrelerek tepede açıklık oluşması sonra dökülmesi şeklinde gerçekleşir. Sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte genetik yatkınlık öne çıkıyor. Bazı durumlarda menopoz ve yaşlanma da etkili olabiliyor.
3.Sıkı Saç Toplama Stillerinin Neden Olduğu Saç Dökülmesi (Traction Alopecia)
Çok sıkı toplanan topuz/ atkuyrukları/ örgüler/ rastalar gibi saç modellerinden kaynaklı, saçların geri çekildiği bölgelerde görülen dökülmelerdir. Saçlara takılan çıtçıt/ postiş gibi eklentiler de eğer saçınızı geriye çekiyorsa, bu tip dökülmeye sebep olabilir.
Tedavi için ilk aşamada hemen bu tip sıkı saç toplama türlerini bırakın. Devamında hemen doktorunuzla görüşün. Doktorunuz yeni saç oluşumunda oldukça işe yarayan PRP gibi yöntemlerle dökülmenin olduğu bölgede yeni saç oluşumunu destekleyebilir.
4. Saç Derisindeki Problemler Nedeniyle Saç Dökülmesi
Saç derisinde mantar, egzama ya da yoğun kepeklenme varsa, bu enflamasyon saç köklerini etkiler. Ayrıca saç derisindeki kaşıntı ve stres de bu tip saç dökülmesini arttırabilir.
Genelde şampuanların işe yaradığı tek dökülme türü budur. Şampuanlar saç derisine temas ettiği için, saç derisindeki egzama ya da kuruluğa iyi gelir.
Saç derisindeki probleme göre kepek şampuanları, ketokonazol içeren şampuanlar (örn. Ketoral şampuan) yardımcı olur.Yine de bunları kullanmadan önce lütfen doktorunuzla görüşün ve saç derisindeki problemden emin olun.
Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?
Saç dökülmesinin nedenlerini anladığımıza göre, farklı tip saç dökülmesinin çözümlerinin de farklı olacağını söyleyebiliriz.
Dönemsel saç dökülmesinin çözümü nedir? Dönemsel saç dökülmesine ne iyi gelir?
Dönemsel saç dökülmesi vücudu etkileyen olay olduktan sonra yaklaşık 2-3 ay sonra başlar ve dökülme başladıktan sonra 3-6 ay sonra kendi kendine düzelmesi beklenir.
Bu süreçte kan değerlerindeki eksikliği kontrol ettirmeniz önemli. D vitamini, demir eksikliği, tiroid problemi gibi kan değerlerinde eksiklik varsa, ona takviye almanız lazım.
Bazı durumlarda dönemsel saç dökülmesi 3-6 ay içerisinde geçmez ve krononik hale gelir. O zaman hemen doktora gitmek gerekir. Çünkü saç dökülmesi tedavilerine ne kadar erken başlarsanız, o kadar iyi sonuç alırsınız.
Eğer bu 3-6 ay süren saç dökülmesi sizde yoğun gerçekleşir ve saçlarda açılma başlarsa, takviye olarak %5 minoxidil spreyi eczacınıza da danışarak kullanabilirsiniz.
Saçınıza bu dönemde detaylı bir bakım yapmak isterseniz, şampuan seçiminden banyo öncesi ve sonrası rutine kadar her şeyi tüm saç bakımı nasıl yapılır yazısında bulabilirsiniz.
Kadın tipi saç dökülmesinin çözümü nedir? Kadın tipi saç dökülmesine ne iyi gelir?
Kadın tipi saç dökülmesinde doktorla hızlıca görüşmeniz önemli. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa, sonuçlar da o kadar verimli olur. Genelde %5 minoxidil içeren spreylerin (her zaman kullanmak gerekebilir) yanında, hap ve PRP gibi yeni saç çıkışını arttıran tedavilerle desteklenir. Ayrıca son dönemde oldukça popüler olan saç dökülmesinde biberiye yağı kullanımı da birçok kişi için umut verici sonuçlar sağlıyor.
Sıkı saç toplama stillerinden kaynaklı dökülmesinin çözümü nedir? Kadın tipi saç dökülmesine ne iyi gelir?
Sıkı saç toplama stillerinin neden olduğu saç dökülmesinin çözümü için ilk aşamada hemen bu tip sıkı saç toplama türlerini bırakın. Devamında hemen doktorunuzla görüşün. Doktorunuz yeni saç oluşumunda oldukça işe yarayan PRP gibi yöntemlerle dökülmenin olduğu bölgede yeni saç oluşumunu destekleyebilir.
Saç derisindeki problemlerin neden olduğu saç dökülmesinin çözümü nedir?
Bu tip saç dökülmesinin çözümü için saç derisindeki problemin doktor tarafından tespit edilip, saç derisi için uygun bir tedavi yapılması gerekir. İyi haber, bu tip saç dökülmesinde kök neden tedavi edilince saç dökülmesinin geçme olasılığı yüksek. Saç derisinde mantar probleminiz varsa doktor uygun bir ilaç başlayacaktır. Saç derisinde seboreik dermatit varsa ketokonazol şampuan başlamayı uygun görebilir. Saç derinizde sedef varsa, çinko piriton (Zinc pyrithione) şampuan kullanabilir. Bu tip saç problemlerinin doktor olmadan doğru teşhisi zor olduğu için saç derinizde bir problem olduğunu görüyorsanız lütfen dermatolog ile görüşün.
Saç dökülmesine karşı şampuanlar nelerdir?
Saç dökülmesinin çözümü çoğu zaman şampuanla olmaz. Saç kökleri deri altında olduğu için şampuanlar oraya nüfuz edip sorunu çözemez.
Saç dökülmesine iyi gelen şampuanlar sadece saç derisindeki problemler kaynaklı dökülmeler. Çinko piriton (Zinc pyrithione) içeren şampuanlar saç derisindeki sedef hastalığı için uygun olabilecekken, Ketokonazol içeren şampuanlar seboreik dermatit problemi yaşayan kişilere iyi gelebilir.
Ama eğer saç derinizde problem yoksa ve saç dökülmesi kan değerlerinizdeki eksiklik/ doğum/ hormonal düzensizlikler ya da genetik faktörlerdense, o zaman şampuanlar kana karışamayacağından, etkili olmaz.
Saç dökülmesi karşıtı kremler ve serumlar için de aynı durum geçerli.
Saç dökülmesi ile ilgili sık sorulan sorular
Saç dökülmesi için hangi doktora gidilir?
Saç dökülmesi problemi için dermatoloğa gidebilirsiniz.
Saç dökülmesi hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır?
D vitamini, demir, çinko, biotin (sanılanın aksine çok yaygın değildir), B12 eksikliği, kalsiyum gibi birçok farklı vitamin eksikliği saç dökülmesine neden olabilir.
Doğumdan sonra saç dökülmesi yaşamak normal mi?
Birçok kadın doğumdan sonra saç dökülmesi yaşıyor. Hamilelik süresince vücut, düzenli saç dökümünü durduruyor. Hatta birçok kadın hamilelik sürecinde saçlarının gürleştiğini söylüyor. Bunun sebebi aslında saçın gerçekten gürleşmesi değil, saç dökülmesinin azalması. Doğumdan 2-3 ay sonra bir anda yoğun saç dökülmesi başladığında, kadınlar ister istemez panikliyor. Bu saç dökülmesi dönemsel olup 3-6 ay içinde kendi kendine geçmesi beklenir. Bu dönemde kan tahlillerinizi yaptırıp herhangi bir vitamin eksikliği olmadığından emin olabilirsiniz. Eğer 6 ay sonra hala devam ediyorsa, dermatologla görüşün.
Günde kaç saç dökülmesi normal?
Günde 50-100 tel saç dökülmesi normal kabul edilir.
D vitamini eksikliği saç dökülmesi yapar mı?
Evet, D vitamini eksikliği saç dökülmesi yapabilir. Eğer saç dökülmeniz D vitamini eksikliği kaynaklıysa, doktorun önereceği D vitamini takviyesi ile saç dökülmesi önlenebilir.
Demir eksikliği saç dökülmesi yapar mı?
Demir eksikliği saç dökülmesi yapabilir, bu durumda doktor kontrolünde uygun takviye almak sorunu çözmeye yardımcı olur.
Saç dökülmesi nasıl önlenir?
Şunu söylemek lazım, saç dökülmesindeki ana sebep çözülmeden saç dökülmesi çözülmez (dönemsel dökülme hariç). Ama saçlarınızı bu dönemde daha da zayıflatıp kopmasını önlemek için yapabilecekleriniz:
- Kuru saçlarınız varsa sülfatsız şampuan kullanın
- Mutlaka saç kremi kullanın. Saç kremleri saçınıza dış etmenlerden koruyucu bir katman sağlar ve saçlarınızın daha da fazla yıpranmasına engel olur.
- Saçınızı ıslakken taramanızı da tavsiye etmem, çünkü saç ıslakken en kırılgan olduğu zamandadır. Önce saçınızı kurutup sonra taramayı deneyin.
- Eğer ki kapalı alanda olacaksanız ve üşütme riskiniz yoksa, saç kurutma makinesi yerine saçlarınızın kendi kendine kurumasını sağlayın. Ama illa saç kurutma makinesi ile kurutmak istiyorsanız, sıcak üfleme ile kurutmayın. Onun yerine soğuk üfleme ile 50cm mesafeden kurutun, saça en az zarar verdiği tespit edilen kurutma yöntemi bu.
- Saç düzleştirici, maşa vs. saç içim çok sıcak temastır ve saça çok zarar verir, kaçının. Saç sıcağı sevmez.
- Saçınızı boyatmak, perma yapmak, kalıcı düzleştirme işlemleri yapmayın. Eğer boyatmamanız mümkün değilse en azından ya sıklığını azaltın ya da başka işlemlerden kaçının.