Anasayfa » Saç Bakımı » Çoğu Kişi Saç Tipini Bilmiyor! Saç Tipinizi Nasıl Anlarsınız?

Çoğu Kişi Saç Tipini Bilmiyor! Saç Tipinizi Nasıl Anlarsınız?

Saç Tipi Nasıl Anlaşılır?, Saç Tipi Nedir?

Çoğu kişi saç tipini çok basite indirgiyor. Hacimsiz saç, ince telli saç, boyalı saç, kepekli saç, elektriklenen saç gibi aslında saç tipi değil saç problemi denilebilecek özellikleri saç tipi zannediyor. Ya da kuru, yağlı, normal gibi yine saç tipi değil saç derisi problemlerini kendi saç tipiymiş gibi anlatıyor.

Bu şekilde saç bakımınızı yaptığınızda, saçınızın ihtiyacına uygun ürün bulmanız da zor hale gelir. Siz sürekli saç bakımınıza para harcarken, saçınızda bir türlü istediğiniz sonuca ulaşamadığınızı fark edersiniz.

Saç Tipi Nasıl Belirlenir?

Saçınızda 5 farklı özelliğe bakarak belirlenir. 

  1. Saçınızın gözenekliliği (saç porozitesi)
  2. Saçınızın elastikliği
  3. Saç telinizin kalınlığı
  4. Saçınızın yoğunluğu
  5. Saç şekliniz

Saçınızın ihtiyacı olan ya da saçınızın seveceği/ sevmeyeceği içerikler bunların dördüne göre belirlenir.

Saçın Gözenekliliği (Saç Porozitesi): Düşük Gözenekli Saç ya da Yüksek Gözenekli Saç Nedir?

Yıkanmış, temiz ve kuru saçtan 1-2 tel koparın, cam bir bardak ya da derin bir kasenin içine bırakın. 4-5 dakika sonra saçın nerde durduğuna bakın. Eğer suyun yüzeyinde duruyorsa saçınız düşük gözenekli, suyun ortasında yüzüyorsa orta gözenekli ve suyun dibinde duruyorsa saçınız yüksek gözenekli demektir.

Saç Tipi Nasıl Anlaşılır?, Saç Tipi Nedir?
Saç Tipi Nasıl Anlaşılır?, Saç Tipi Nedir?

Düşük gözenekli saç tipinin belirtileri:

Aslında hasar görmemiş saç tipidir:

  • Saçın kuruması çok uzun zaman alır, kendi kendine kurumaya bırakırsanız saatlerce kurumaz
  • Saçın gözenekleri kapalı olduğu için saça sürdüğünüz şeyler kolay kolay saça nüfuz edemez
  • Saçınıza sürdüğünüz her bakım ürünü saçı ağırlaştırıyor gibi olur
  • Saç boyalarına karşı dayanıklı olur, daha zor renk alır
  • Protein, keratin içerikli ürünler bu saç tipine iyi gelmez

 

Yüksek gözenekli saç tipinin belirtileri:

  • Banyodan sonra saç kendi kendine, hızlı kurur
  • Çabuk kırılmaya müsaittir
  • Açık gözeneklerden dolayı nem tutmakta zorlanır, mat ve cansız gözükür
  • Kuruluk nedeniyle elektriklenmeye müsait
  • Saç kolay karışır
  • Sürülen ürünleri hemen emer
  • Çabuk boya alır

Düşük gözenekli ve yüksek gözenekli saç bakım rutininde nelere dikkat etmeli  öğrenmek için tıkla →

Saçın Elastikliği Ne Demektir?

Saçınızdan bir tel saç alın ve saçı ıslatın. Saç telini iki parmağınız arasına sıkıştırıp yavaşça çekin

 

  • Saçınız esneyip olduğu yerde kalıyorsa yüksek elastik
  • Saçınız esneyip sonra orjinal haline dönüyorsa orta elastik
  • Saçınız esnemeyip ikiye bölünüyorsa düşük elastik
Saç Tipi Nasıl Anlaşılır?, Saç Tipi Nedir?

Anlamı:

  • Saçınız yüksek elastikse ve orjinal haline dönmüyorsa, saçınızın protein eksiği var demek. Saçınızı keratin/ protein içerikli ürünlerle destekleyebilirsiniz.
  • Saçınız esnemeyip ikiye bölünüyorsa, saçınızda nem eksiği var demek. Bal, gliserin, hyaluronik asit, aloe vera gibi su bazlı nem ürünleri saçınıza daha uygun olur.

Düşük elastik ve yüksek elastik saç bakım rutininde nelere dikkat etmeli  öğrenmek için tıkla →

Saçın Telinizin Kalınlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Zaman zaman saç yoğunluğu ile karışıyor. Sanki insanlar saçları seyrekse, saçı ince telliymiş ya da saçları gürse kalın telliymiş gibi düşünüyor ama aslında iki farklı kavram.

 

Saç kalınlığını anlamak için 1 saç telinizi tutun ve elinizi aşağı yukarı hareket ettirin ve ince bir ipliğin kalınlığı ile karşılaştırın. Saç telinizi hissediyor musunuz? Eğer hiç hissetmiyorsanız ya da iplikten daha ince ise saç teliniz ince, hafif hissediyorsanız ya da iplikle aynı gibiyse orta, çok hissediyorsanız veya iplikten kalınsa saç teliniz kalındır.



İnce telli saç ve kalın telli saç bakım rutininde nelere dikkat etmeli  öğrenmek için tıkla →

Saç Yoğunluğu Nedir?

Saçınızın seyrek mi gür mü olduğu ile ilgili. Testi çok basit. Aynanın karşısına geçin, büyükçe bir tutam saçı alıp kenara ayırın. Aynaya baktığınızda saç derinizi çok görüyorsanız saçınız seyrek, biraz görüyorsanız orta, çok az görüyorsanız saçlarınız gürdür.

Saç Şekilleri Nedir? Saç Şekilleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Basit anlamda düz, dalgalı, bukleli ve kıvırcık saç olarak 4 gruba ayrılır.

Tip 1 – Düz saç Nedir?

Bu saç tipinin en büyük problemleri saçın çabuk yağlanması ve kullanılan ürünlerin saçta ağırlık yapması. Saç dibindeki yağ, saça hızlı yayılabildiği için bu saç tipi yağlanmaya müsait olur. Bu saç tipindeki kişilerin yaptığı hatalardan biri saçı çok fazla yıkayabilir. Bu saç tipindeki kişilerin nazik şampuanlar kullanması, saçta ağırlık bırakmayacak hafif ürünler kullanması, çok fazla ürün kullanmaması ve fazla yıkamanın önüne geçmek için kuru şampuan kullanarak yıkama sürelerinin arasını açması iyi olur.

Tip 2 – Dalgalı Saç Nedir?

Bu saç tipinin en büyük problemi elektriklenme. Bu saç tipi elektriklendikçe, dağınık gözükür. Elektriklenmenin önüne geçmenin yollarından biri, saçınızı pamuk havluyla kurulamamak ve saçınızı çitilememek. Onun yerine saçınızı mikrober bir saç bonesine sararak (e-ticaret sitelerinde satılıyor) ya da pamuk bir t-shirte sararak kurulayabilirsiniz. Bir diğeri elektriklenmeyi önleme yöntemi, saçınıza uygun şampuan kullanmak (saç gözeneği bölümünde detayını açıklayacağım). Saçınızı kurutan şampuanlar kullandıkça elektriklenme artacaktır. Son olarak saç kremi kullanımı. Saç kremi kullanmanın da detaylarını yazının devamında açıklayacağım.

Tip 3 – Kıvırcık Saç Nedir?

Kurumaya meyilli olan saç tipi. Saçın doğal yağı  bukleler arasında dağılmakta zorlanır. Bu nedenle saç kurumaya ve kuruluk kaynaklı elektriklenmeye meyilli olur. 

Yıkama konusunda bu saç tipi sahiplerinin dikkatli olması gereken konular:

  • Bu saç tipinin sülfatsız şampuan kullanması, saç kuruluğunun azaltılmasına yardımcı olabilir. Sülfat içeren şampuanları daha limitli, saçta  haftada 1 ya da 2 haftada bir derin temizlik yapmak istediğinizde kullanın. 
  • Saçınızı şampuanlarken, şampuanı saç tellerinize değil saç derinize uygulayın. Şampuanı durularken zaten saçlarınızdan akacak ve bu tellerin durulanmasına yetecek.
  • Kullandığınız şampuan miktarını da limitleyin, 50 kuruş büyüklüğünde bir şampuan bütün saç derinize yetecektir.
  • Saçlarınızı yıkama sıklığınızı azaltmaya çalışın haftada 1-2 kez saçlarınızı yıkamaya saçınızı yavaş yavaş alıştırabilirsiniz, kuruluğun azalması konusunda yardımcı olur

Tip 4 – Sarmal Saç Nedir?

En kuru saç tipi. Bu yüzden çabuk dolaşır, saçı açması çok zordur, kırılgan ve cansız gözükür. Bu saç tipinin saçını çok sık şampuanlaması saçı daha da kurutabilir, o yüzden sık yıkanmak bu saç tipindeki kişilere göre olmayabilir. Saç kremi, yoğun nem maskeleri gibi ürünler bu saçı nemlendirmek için çok önemli olsa da silikonlar bazlı ürünlere dikkat etmeleri gerekir. Silikon saç yüzeyinde oturarak saçı ağırlaştırabilir. Ayrıca geceleri saçın çok karışmaması için saçı toplayıp yatmak, saçtaki kırılmanın azaltılması için kritik olabilir.

Her bir saç şekli için detaylı bakım önerilerini öğrenmek için bu postu oku →

Saç Bakımımı Nasıl Belirlemeliyim?

gibi tanımlayarak, her özellik için dikkat edilmesi gereken bakım özelliklerini de okuyarak saçınıza uygun bir rutin çıkarabilirsiniz. O zaman göreceksiniz ki, protein ya da keratin, aslında her saç tipi için iyi değil. Yıkanma sıklığı ya da saçımı kurutma makinesiyle mi kurutayım yoksa kendi kendine mi kurusun gibi sorular aslında saçınıza bağlı olarak değişecek.

 

Örneğin saçınız yüksek gözenekliyse saçlarınız proteinleri ve yağları sever ama aynı zamanda inelastik/ esnek olmayan bir saçsa protein istemez. O zaman proteini rutinden çıkarıp yağlara odaklanabilirsiniz.

 

Farklı saç özelliklerinde size neler uygunsa tek tek not alıp, ortak olanları seçip yapılmaması gerekenleri eleyerek size uygun bakım önerilerini şekillendirebilirsiniz. 

Aklınıza Takılan Sorularınızı Bizlerle Aşağıda Paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir