Peptitlerin cilt bakımındaki görevi nedir?
Son dönemin öne çıkan heyecan verici içeriği peptitler. Kırışıklık, elastikiyet kaybı, matlık ve nemsizlik gibi birçok soruna yardımcı olurlar.
Farklı farklı peptitler vardır. Peptit kullanmadaki amacınız neyse, ürünlerinizin içindeki peptitler de o görevi yapanlar olmalı.
30 yaşından itibaren her yıl cildimizdeki kolajenin ortalama %1’ini kaybediyoruz. Bazı peptitler cildimizi uyararak yeni kolajen üretimini sağlarken bazıları elastikiyeti destekliyor. Peptitlerin görevlerini özetlersek:
- Kolajen üretimini artırmak
- Cilt bariyerini güçlendirerek cildin nemini artırmak ve cildi dış etmenlere karşı korumak
- Cilt esnekliğini artırmak
- Cildin onarımını hızlandırmak
- Kızarıklık ve tahrişi azaltmak
- Ton eşitsizlikleri ile mücadele edip cilde aydınlık vermek
Peptit türleri nelerdir? Hangi peptitler, ne işe yarar?
Ana 4 tip peptit türü var:
- Sinyal peptitler: Cildin kolajen ve elastin üretimini artırma sinyalleri veren peptitler. Matrixyl 3000, Palmitoyl Pentapeptide-4, Palmitoyl Oligopeptide ve palmitoyl tripeptide, bu alanda en yayın sinyal peptitlerden. Anti-aging serumlarında genelde bu peptit yer alır.
- Taşıyıcı peptitler: Cildin ihtiyacı olan mineralleri cilde taşıyarak cildin beslenmesine, iyileşme ve kendini yenileme sürecine katkıda bulunurlar. Cilt yenileme özellikli ürünlerde yer alırlar. Copper Tripeptide-1 en yaygın kullanılan taşıyıcı peptit. Bakır peptitler de taşıyıcı peptitler grubunda
- Nöropeptitler: Botoks gibi çalışırlar. Yüz kaslarını hedef alarak hareketlerini sınırlandırır, böylece ince çizgilerin yer etmesini önlerler. Son dönemde “şişede botoks” gibi görülmesi nedeniyle en popüler olanı Argireline (Acetyl Hexapeptide-8)
- Enzim baskılayıcı peptitler: Kolajen yıkımına neden olan enzimleri baskılayarak, cildin doğal yaşlanma sürecini yavaşlatmaya çalışırlar.
Peptitler genel olarak tüm içeriklere uyumlu çalışan ve güvenli içeriklerdir.
Bazı Peptit Ürünleri
Luv it! – Yaşlanma Karşıtı Peptit Serum
İçinde ciltte kolajen üretimini artıran Matrixyl 3000, şişede botox olarak bilinen Argireline yanında taşıyıcı peptitler, bakır peptitler ve 8 boyutta hyaluronik asit var. Bu sayede hem harika bir yaşlanma karşıtı destek hem de inanılmaz bir desteği sağlıyor.
Mary & May – 6 Peptide Serum
Drunk Elephant – Protini
Çok güçlü bir ürün. İçinde 9 çeşit peptit ile yaşlanmaya karşı savaş açarken cildi besliyor.
Hanskin – Collagen Peptide Hydra Ampul
İçinde şişede botoks olarak bilinen Argireline, kolajen üretimini destekleyen Matrixyl gibi toplamda 20 çeşit peptit içeriyor. Piyasadaki en dolu peptit serumlardan biri.
İlginizi çekebilecek diğer içerikler
- Medik8 – Liquid Peptides Peptit Serum ürün yorumu
- Retinol Nedir? Peptilerle birleşince anti-aging etkisi güçlenen retinoller hakkında her şey
- C Vitamini Nedir? & C vitamini Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Gözenek Sıkılaştırma Nedir? Gerçekten Mümkün mü? Bilmeniz Gerekenler ve Daha Fazlası
- Yüz Temizleme Jelleri Seçme Rehberi