Kendinize uygun saç bakım rutini belirlemenin temel taşı, saçınıza gözeneklilik testi yapmak. Düşük gözenekli saça mı yüksek gözenekli saça mı sahip olduğunız bakım rutininizi tamamen değiştirir. O yüzden saçınızın gözenekliliğini bilmeden, kendinize uygun bir rutin bulmanız zor.
Saç gözenekliliği (saç porozitesi) ne demek?
Basitçe reklamlarda çatal çatal ayrılmış saç görünümü gibidir. Saçınız ne kadar yıpranmışsa saçtaki gözenekler o kadar açık, ne kadar sağlıklıysa gözenekler o kadar kapalıdır. Ayrıca genetik faktörler de etkilidir.
Saç gözenekliliği neden önemli?
Saçınızın gözeneklerinin açık ya da kapalı olması nerdeyse bütün bakım rutininizi belirken yol haritanız olacak. Saçınızın proteine mi ihtiyacı var, neme mi? Saçınızı banyodan sonra saç kurutma makinesiyle mi kurutmak iyidir, kendi kendine kuruması mı? Saçınız hangi yağları sever?
Tüm bu soruların cevabını saç gözeneklilik testi yaparak bulabilirsiniz.
Saç gözenekliliği testi nasıl yapılır?
TEMİZ ve KURU saçınızdan 1 tel alın ve 1 bardak suyun içine atın. Saçı 3-4 dakika izleyin.
- Saç suyun yüzeyinde kalıyorsa düşük gözenekli
- Saç ortadaysa ve yavaş yavaş batıyorsa orta gözenekli
- Saç hızla dibe çöküyorsa yüksek gözenekli
Bazen bu testin doğru sonuç vermediği olabiliyor. O yüzden düşük gözenekli ve yüksek gözenekli saçın diğer belirtilerine de bakın, test sonucunu kendi kendinize doğrulayın.
Düşük gözenekli saç tipinin belirtileri
Genetik olarak olabileceği gibi hasar görmemiş, sağlıklı saçın da göstergesidir. Bu saç tipinin özellikleri:
- Saçın uzun zamanda kuruması (hatta duştan saatler sonra hala kurumamış olması)
- Saça ne sürerseniz sürün her şeyin saçta ağırlık yapıyor gibi hissettirmesi
- Saç bakım ürünlerinden sonra saçın hemen sönmesi, yapışık ve yağlı gözükebilmesi
- Saç boyalarına karşı dayanıklı olması, saçın kolay renk almaması
- Saçın nemlenmemesi, kuru gözükmesi
Düşük gözenekli saç bakımı nasıl yapılır?
Bu saçın bakımını yaparken düşünmenin gereken en önemli şey, bu saçın gözenekleri zaten kapalı. Dolayısıyla saça bir şeyin nüfuz etmesi de, nüfuz etmiş şeyin dışarı çıkması da çok zor.
SAÇ YIKAMA ÖNERİLERİ:
– Saçtaki birikme nedeniyle haftada 2-3 defa saçın yıkanması gerekebilir.
-Saçınıza yağ uygulaması yapacaksınız banyodan önce yapın.
-Bazı saç yağları daha ağırdır, bazı saç yağları daha hafiftir. Ağır yağları kullanmayın. Bu ağır yağlar arasında hint yağı, zeytinyağı, shea butter hatta adında “butter” geçen tüm yağlar örn. Mango butter yer alır. Onun yerine saçta ağırlık yapmayan hafif yağlar kullanın. Örneğin tatlı badem yağı, üzüm çekirdeği yağı, argan yağı gibi yağları kullanabilirsiniz.
-Bu saç tipi sağlıklı ama doğru nemlendirilmeyen, kuruyan saç tipi olmaya meyillidir. Bu nedenle saçları daha az kurutan sülfatsız şampuanlar kullanılması iyi olur.
-Düşük gözenekli saçlarda ürünler saç yüzeyinde oturduğu için tıkanma da yapar bu nedenle genel olarak sülfatsız şampuan kullansanız da haftada 1 ya da 10-15 günde bir sülfat içeren derinlemesine temizlik şampuanı da kullanın.
– Saç kremi uygularken, saç diplerine getirmeyin. Saçın ortasından uçlara doğru kullanın.
– Haftada 1 saçınıza yoğun nem maskesi yapın ve mümkün olduğunca uzun süre tutun.
– Banyodan çıkarken saçınızı soğuk değil ılık suyla durulayın. Özellikle yeşil çay ya da biberiye suyu ile son bir durulama yaparsanız faydasını görürsünüz.
– Bu saçın kuruması saatler sürer ve saçın en kırılgan olduğu zaman, saçın ıslak olduğu zamandır. Maalesef saç kurutma makineleri de saçı kurutur. Dengelemek için saçtan nemi yüksek oranda alan “mikrofiber saç havluları” ile saçı sarın, havlu saçtaki suyu iyice emsin. Ondan sonra kurutma makinesi ile kurutun ki saçın kurutucuya maruz kaldığı zaman azalsın.
İÇERİK ÖNERİLERİ
-Saç kremleri ve duş sonrası bakım ürünleri saçta ağırlık yapıyor olabilir. Bunun nedeni ürünlerin kapalı gözeneklerden nüfuz edemeyip saçın yüzeyinde oturması. Bu tip içeriklerin öne çıkanlarından biri “suda çözünmeyen silikonlar”. Bunlar suda çözünmedikleri için siz suyla durulamaya çalışırken bile durulanmaz. Saçın yüzeyini sarar ve gözenekleri tamamen kapatır. Hem saçta ağırlık yapar hem de sonradan kullanacağınız nem ürünlerinin nüfuz etmesini iyice engeller. Bu içerikleri telefonunuza not edin ve ürün alırken bunları üst sıralarda içermemesine bakın:
- Dimethicone
- Dimethiconol
- Cyclomethicone
- Pheryl Trimethicone
- Ceteraryl Methicone
- Dimethiconol
- Stearyl Dimethicone
-Bu saçın proteine, keratin vb. Onarıcı içeriklere ihtiyacı yok. Bunlar size reklamlarda da sürekli gösterildiği gibi saçtaki o gözenekleri (çatal görünümünü) kapatmak için gerekli ama bu saçta zaten kapalı. Protein, keratin içerikli ürünlerden kaçının.
-Eğer protein içerikleri kullandığınız ürünlerde varsa içerik listesini okuyun ve hidrolize olmasına dikkat edin. İçerik listesinde şunları görebilirsiniz:
- Hydrolyzed Silk Protein (hidrolize ipek proteini): Saçı ağırlaştırmadan nem verir
- Hydrolyzed Wheat Protein (hidrolize buğday proteini): Saçı güçlendirir ve nemlendirir
- Hydrolyzed Soy Protein (hidrolize soya proteini): Saça nem verir ve kolay açılmasını sağlar
- Hydrolyzed Rice Protein (hidrolize pirinç proteini): Saça hacim verir
Bu içerikleri telefonunuza kaydedin ve ürün alırken içindeki protein bu proteinler mi bakın. Bu proteinlerse kullanabilirsiniz ama diğer protein türlerini çok tercih etmeyin.
DİĞER SAÇ BAKIM ÖNERİLERİ
-Bu saçın asıl ihtiyacı nem. Gözenekler kapalı olduğu için sürdüğünüz ürünler bir türlü saça nüfuz edemediğinden saç ihtiyacı olan nemi almakta zorlanır. Bu saçın ihtiyacı olan nem içerikleri: Gliserin, bal, aloe vera, hyaluronik asit vb. Hafif nem içerikleri içeren ürünler kullanın.
– Saçınızı yıkadıktan sonra çok fazla ürün kullanmayın. Saça nüfuz edemediği için saç yüzeyinizde oturur, ağırlık yapar. Bu saç tipinin ihtiyacı olan daha fazla ürün değil, az ama doğru içerikli ürün.
-Saçınıza nem ürünlerinin nüfuz edebilmesi için ısı uygulamanız gerekir. Isı uyguladığınızda saç gözenekleriniz açılıp ürünlerin nüfuz etmesi sağlanabilir. Isı uygulama yöntemleri arasında ise:
-
- Saçınıza bakım ürünü kullandıktan sonra sıcak havlu ile sarmak
- Termal saç bonesi kullanmak
- Saçınıza yağ uygulaması yapıyorsanız yağı önden çok hafif ısıtıp kullanmak
Düşük gözenekli saçlar için uygun olabilecek ürünler:
- Aveda – Pure Abundance şampuan
- Maui – Hibiscus şampuan
- Gisou – Honey infused hair wash şampuan
- Herbal Essences – Pure Aloe and Avocado şampuan
- Maui – Hibiscus water saç kremi
- Garnier – Whole Blends Bal Özlü Onarıcı Saç Kremi
- Shea Moisture Manuka Balı ve Mafura Yağı Durulanmayan Nemlendirici Saç Kremi
- Superfoods Avocado + Kiwi Mega Moisture Mask – yoğun nem maskesi
- Isana Professional – Aloe Vera İçerikli Saç Bakım Suyu