Anasayfa » Bakım Akademisi » Jojoba Yağı Nedir? Jajoba Yağının Faydaları ve Kullanım Alanları

Jojoba Yağı Nedir? Jajoba Yağının Faydaları ve Kullanım Alanları

Jajoba Yağının Faydaları, Jajoba Yağı Nasıl Kullanılır?

Ana vatanı Amerika kıtası olan jojoba bitkisinden elde edilir. Son dönemlerde cilt bakımında öne çıksa da aslında 1400’lü yıllardan beri Amerika kıtasında yara iyileştirici özelliği nedeniyle kullanılır. 

Teknik olarak bir yağ değil, bir mum esteridir ve asıl mucizesi burdan gelir!

Mum esteri, insan cildindeki doğal yağ yapısının özünde bulunur. Cildimizdeki doğal yağa bu kadar benzediği için cilt bunu sanki kendi üretmiş gibi kabul edebilir, zaten cildin ihtiyacı olan yağa sahip olduğunu düşünerek daha fazla yağ üretmeyebilir. Ve bu sayede gözenekleri tıkamadan ya da akne yapmadan cildi nemlendirip, ciltteki yağ üretiminin dengelenmesine yardımcı olabilir. Yine bir yağ değil, mum esteri olduğu için, diğer yağlar gibi vıcık vıcık hissettirmez, tersine oldukça hafif bir yapıda hissedilir.

Jojoba Yağı Ne İşe Yarar?

Jojoba Yağının Yüze Faydaları Nelerdir?

Cildi nemlendirir: Cildin dış katmanlarına su çekme faydası olduğu gibi nemi hapsetme konusunda da yardımcıdır. Nemlendiricinizi elinize alıp içine ekleyeceğiniz birkaç damla jojoba yağı, özellikle kuru ciltlerde nemi içeri hapsetmeye yardımcı olur. Ya da nemlendiricinizi cilde uyguladıktan sonra ince bir katman halinde cilde uygulayabilirsiniz.

Antioksidandır: Cildimiz gün içinde serbest radikallere maruz kaldıkça, kolajen yıkımı yaşıyor ve bu da cildimizin çabuk yaşlanmasına neden oluyor. E vitamini ve vücudun antioksidanlara karşı ordusunu oluşturan flavonoidlerden zengin jojoba yağı, cildi serbest radikallere karşı koruyarak yaşlandırıcı etkileri yavaşlatır. 

Cildi yatıştırır: Yapısındaki E vitamini ve B vitamini sayesinde Kızarıklığı yatıştırma, cildin sakin ve rahat olmasını sağlamada fayda sağlar.

Yağlanmanın ve aknenin dengelenmesine yardımcı olur: Cildinize jojoba yağı kullandığınızda, cildinizin daha fazla yağa ihtiyacı olmadığı sinyalini verir. Bu sayede cilt yağ üretimini azaltır, bu da aknenin oluşumunu azaltmaya yardımcı olur. Her akne farklı olduğu için bunu öncelikle bölgesel olarak test etmeniz iyi olur.

Onarıcı ve iyileştirici özelliği vardır: 1400lü yıllardan beri kullanımının önemli nedenlerinden biri cilt bariyerinin onarılmasına destek olması. Cildinizde kuruma, çatlama, kabuklanma ya da ufak yaralanma varsa, jojoba yağı cildinize bariyer desteği sunarak yardımcı olabilir.

Jojoba Yağının Vücuda Faydaları Var mıdır? Nelerdir?

  • Dudak, dirsek, topuk gibi kuruyan ve çatlayan bölgelerin nemlendirilmesine yardımcı olur.
  • Yara iyileşmesine yardımcı olması sayesinde cildinizde dökülme olan ya da kabuklanma olan bölgelere yardımcı olabilir.
  • Eğer kışın kuruyan bir vücudunuz varsa, banyodan çıkmadan önce hala nemliyken ya da banyodan çıkıp nemlendiricinizi kullandıktan sonra kurumaya karşı ek destek olarak kullanabilirsiniz.

Jojoba Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

  • Jojoba yağı yapısında birçok vitamin barındırdığı için saç derisinin nemlenmesinde, saçın beslenmesinde ve saç uçlarının kırılmasını önlemede yardımcı olur.
  • Özellikle çabuk elektriklenen asi saçlara ele bir miktar alıp hafifçe uygulandığında, saçı yatıştırmada, elektriklenmeyi azaltarak saçın daha pürüzsüz görünmesini sağlamada yardımcı olur.
  • B,C ve E vitaminlerinin yanında bakır ve çinko içeriğiyle saç tellerinin kalınlaşmasına destek olur
  • Saç derisindeki yağlanmanın dengelenmesini sağlar. Bu sayede kepek oluşumunu da kontrol altına almaya yardımcı olur
  • Isıl işlemlerden kaynaklı zarar görmüş saçın onarılmasına yardımcı olur 

Jojoba Yağının Zararları

Bilinen bir zararı yok. Genel anlamda birçok kişinin rahat tolere ettiği, hipoalerjenik bir içeriktir. Tabii ki, her üründe bunun istisnası olabileceğinden, cilde uygulamadan önce bölgesel deneme yapmak gerekir.

Birçok içerikle iyi anlaşır. Gözenek tıkayıcı özelliği olmadan hemen hemen her ciltle anlaşabilir.

Jojoba Yağı Nasıl Kullanılır? Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Birçok esansiyel yağ kendi başına cilde uygulanamaz, taşıyıcı bir yağ gerektirir. Jojoba yağı ise cildin doğal yağına yakın bir yağ olması sayesinde kendi başına kullanılabilir. Jojoba yağının kullanımında tercih edebileceğiniz farklı yöntemler var:

Jojoba Yağı Yüz Bakımında Nasıl Kullanılabilir?

  • Bir miktar nemlendiricinizi elinize aldığınızda, içinde 2-3 damla jojoba yağı ekleyerek kullanabilirsiniz.
  • Nemlendiricinizi cildinize uyguladıktan sonra üzerine ince bir kat jojoba yağı uygulayabilirsiniz
  • Dudaklarınıza nemlendirici sürdükten sonra, üzerine jojoba yağı uygulayarak dudaklarınızdaki kuruma ve çatlamayı azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.

Jojoba Yağı Vücut Bakımında Nasıl Kullanılabilir?

  • Eğer hafif kuruluk yaşıyorsanız, banyodan çıkmadan önce, vücudunuz hala nemliyken jojoba yağını özellikle kurumanın olduğu bölgelere uygulayarak nemi içeri hapsetmesini sağlayabilirsiniz.
  • Eğer yoğun kuruluk yaşıyorsanız, her gün vücudunuzu nemlendirdikten sonra üzerine ince bir kat jojoba yağı kullanabilirsiniz.
  • Dudak, dirsek, topuk gibi kuruluk yaşayan bölgelerde nemlendirici kullandıktan sonra üzerine uygulayarak nemi içeri hapsetme amacıyla kullanabilirsiniz.

Jojoba Yağı Saç Bakımında Nasıl Kullanılabilir?

Saçınızın ihtiyacına göre farklı şekillerde kullanabilirsiniz.

  • Çok kırılan saçlarınız varsa saçınızı şampuanlamadan önce sadece birkaç damla jojoba yağını kökten uca saça uygulayın. Saçın etrafında koruyucu bir tabaka oluşturacak ve saçınızı yıkama sırasında koruyacaktır.
  • Kepeklenmeyi ve yağlanmayı kontrol altına almak için banyodan 30 dakika önce saç derinize uygulayın. Sonra saçınızı şampuanlayın.
  • Saçınızın neme ihtiyacı varsa, saçınızı şampuanladıktan sonra birkaç damla saça doğrudan uygulayabilir ya da saç kreminize birkaç damla ekleyerek kullanabilirsiniz.

Jojoba yağı genel olarak rahat tolere edilen, hipoalerjenik bir içerik olduğu için günlük kullanıma uygundur. Ancak hipoalerjenik olsa bile bazı kişilerin yine de alerjisi olabilir, o nedenle öncesinde mutlaka vücudunuzda küçük bir bölgede test edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir