Doğru Şampuan Seçimi Nasıl Yapılır? Farklı Saç Tiplerine Uygun En İyi Şampuanlar

Doğru Şampuan Seçimi Nasıl Yapılır? Farklı Saç Tiplerine Uygun En İyi Şampuanlar

Saç tipine uygun en iyi şampuan seçimi konusunda gördüğüm, duyduğum birçok yönlendirme ya eksik ya yanlış. Doğru şampuanı seçmek için önce saç tipinizi doğru anlamanız gerekir. Yoksa doğru şampuanı bulmanız çok kolay olmayacaktır.

Saç tipinizi nasıl doğru anlayacağınıza dair yöntemleri bu yazıda bulabilirsiniz.

Saç Gözenekliliğinize Göre Şampuan Seçimi

Saç gözenekliliğinizi anlamak için yıkanmış, temiz ve kuru saçınızdan 1-2 tel koparın. Bir bardak suyun içine bırakın. 4-5 dakika bekleyin. 5 dakika sonra, eğer saç suyun yüzeyinde duruyorsa saçınız düşük gözenekli. Suyun ortasında yüzüyorsa orta gözenekli ve suyun dibinde duruyorsa saçınız yüksek gözeneklidir.

Saç gözenekliliğinizi doğru bilmek, doğru saç bakım rutinini anlamanın temelidir.

Saçınızın Elastikliğine Göre Şampuan Seçimi

1 tel saç koparıp hafifçe iki parmağınızın arasında esnetin. Saçınız esnemeyip hemen kırılıyorsa, saçınız esnekliğini kaybetmiştir. Kullandığınız ürünlerde keratin ve protein olmamasına dikkat edin. Eğer saçınız çok esniyorsa, keratinli ürünler kullanabilirsiniz.

düşük saç gözeneği, yüksek saç gözeneği, en iyi şampuan, doğru şampuan

Saç Tipinize Göre Şampuan Seçimi

  • Eğer saç deriniz kuru ise, sülfat içermeyen  nem içerikleri yüksek şampuanlar tercih edin
  • Saç deriniz yağlanıyorsa sülfat içeren, arındırıcı özelliği yüksek şampuanlar tercih edin
  • Düşük Gözenekli Saç: Saç tellerinizdeki çatallar kapalı olduğu için ürünler nüfuz etmekte zorlanır. Saçınızı nemlendirmek için sürdüğünüz ürünler saça nüfuz edemez, saç kuru olur. Ayrıca, saçınıza sürdüğünüz birçok saç bakım ürünü nüfuz edemez, saçın yüzeyinde oturur. Bu yüzden saç hemen yağlanır ve ağırlaşır. Haftada 1 saçınızı arındırıcı özellikte, sülfat içeren bir şampuanla yıkayın. Saç yüzeyinde biriken kalıntıları temizleyin.
  • Protein, keratin vb. içerikler düşük gözenekli saçlara iyi gelmeyebilir. Düşük gözenekli saçta,  “çatallar” zaten kapalıyken, daha da kapatır. Onun yerine aloe vera, gliserin, bal gibi hafif nemlendirici içerikli şampuanlar kullanın.
  • Shea yağı, hindistan cevizi yağı, Hint yağı gibi yağlar da ağırlık yapar. Argan, tatlı badem yağı gibi hafif yağları tercih edin.
  • Yüksek Gözenekli Saç: Saçınız yüksek gözenekli ise, sülfatsız şampuanları tercih edin. Sülfat saç gözeneğini iyice açtığından, saçtaki nemin saçtan çıkmasına/ kaçmasına neden olur. Protein ve keratin içerikli ürünler bu saç tipine iyi gelir. Protein ve keratin saç gözeneğini kapatır. Yağları ve silikonu da sever bu saç türü.

Yüksek gözenekli saçlar için doğru bakım rutinini anlamak için bu yazıyı okuyun.

Bazı Şampuan Önerileri

Maui Hibiscus Nemlendirici, Sülfatsız Şampuan

Ana içerik olarak su yerine aloe vera suyu bulunduran Maui Hibiscus şampuan, karpuz özü, çarkıfelek meyvesi ve gliserin gibi birçok nemlendirici içeriğe sahip. Düşük gözenekli, ince telli, hemen ağırlaşıp yapışan saçlar için uygun bir şampuan. Sülfatısız olsa da güzel bir temizlik yapıyor.

Herbal Essences Aloe Vera & Avokado, Sülftasız Şampuan

Herbal Essences Aloe vera ve Avokado içeren sülfatsız şampuan üzerinde kuru saçlar için yazsa da aslında normal, az yağlı saçlar için uygun. Düşük gözenekli, saçları hafif yağlanan kişiler düzenli kullanabilir Eğer saçlarınız kuruysa, bu şampuanı haftada 1 arındırıcı şampuan gibi de kullanabilirsiniz.

 

Olaplex No:4 Bond Maintenance Şampuan

Kuru ve yıpranmış, yüksek gözenekli saçlar için uygun bir şampuan. Olaplex No:4 Bond Maintenance şampuan sülfat içermez. Saçlarını sık boyatan, bu yüzden uçları kırılan, genel olarak yıpranmış saçların kullanabileceği bir şampuan.

Biorin Keratin Şampuan

Kuru ve yıpranmış saçlar için keratin içerikli şampuan. Sülfatsız. Biorin Keratin içerikli şampuan gibi yüksek keratin içeriğine sahip şampuanlar kullandığınızda saçınızın elastik yapıda olduğuna emin olun. 1 tel saçınızı hafifçe çektiğinizde hemen kopuyorsa, saçınıza daha fazla protein yüklemeyin. Ama saçınız esnekse, bu şampuan size göre.

 

Kérastase Divalent – Specifique Bain Divalent Şampuan

Yıpranmış ve çabuk yağlanan saçlar için harika bir şampuan. Kérastase Bain Divalent Şampuan, saha fazla hacim isteyen, düz ya da dalgalı saçlar için uygun. Sülfat içerse de yağlı saçlarda günlük kullanılabilir.

Aveda Nutriplenish Light Şampuan

Yıpranmış, yüksek gözenekli, kuru saçlar için uygun sülfatsız şampuan. Alternatif olarak Aveda Nutriplenish Light ürününü kıvırcık, asi saça sahip kişiler de kullanabilir. Eğer saçınız çok kuru ve çok asi ise, o zaman bunun yoğun nemlendirici versiyonunu da kullanabilirsiniz. İçindeki nar çekirdeği yağı, hindistan cevizi suyu ve yağı, mango çekirdeği yağı, gliserin ve yulaf ile saçı besler.

 

Swissoderm Dökülme Karşıtı Şampuan

Bu şampuanın hem kuru saçlar için hem de yağlı saçlar için olan 2 ürünü var. Swissoderm şampuan, özellikle dökülme problemi yaşayanlar için uygun. İçinde birçok bitki özü var. Eğer çok alerjik bir saç deriniz varsa içinde bu kadar bitki özü olması rahatsız edebilir. Alerjik değilseniz, oldukça başarılı bir şampuan.

Maui Shea Butter Şampuan

Kuru ve yıpranmış saçlar için uygun, sülfatsız şampuan.Maui Shea Butter şampuan aloe vera suyu, hindistan cevizisuyu, shea yağı ve makademya yağı ile saçı besler. Günlük kullanıma uygun.

 

 

İlginizi çekebilecek diğer yazılar:

Cilt Bakımında Peptitler Ne İşe Yarar? Cilt İçin Peptitler Nelerdir?

Cilt Bakımında Peptitler Nedir? Ne İşe Yarar?

Skin401 – Calm & Repair Cica Cream İncelemesi

Skin401 – Calm & Repair Cica Cream Ürün Yorumu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir