Cilt bakımla ilgilendiğimi söylediğimde bana en çok gelen soru hep “Cilt tipim sanırım karma ama tam da emin değilim. Cilt tipim ne, cilt tipi testi nasıl yapılır?” oluyor. Fark ettim ki birçok kişi ya cildini hiç tanımıyor ya da yanlış tanıyor. Çünkü genelde sadece karma/ kuru gibi cilt tipini biliyoruz, ama cilt tipleri tanımı bu kadar basit değil. Mesela akneli her cilt karma ya da yağlı değildir, kuru da olabilir. “Sizin cildiniz karmadan kuruya dönük gibi” dediğimde “Ama bütün yüzümde akne var, o yüzden yağlı” gibi beni şaşırtan cevaplar alıyorum. Nem dengesi nedir gibi konuları bilmiyoruz. Bunlar olmayınca cilt tipi nedir sorusunun cevabını da ya tam veremiyoruz ya da eksik anlatıyoruz. Peki ama cilt tipi testi nasıl yapılır?
Cilt Tipimizi Anlamak İçin Bakmamız Gereken 3 Özellik:
- Yağ dengesi
- Su dengesi
- Diğer cilt problemleri
Cilt Tipi Nedir?
Bu kısma dikkat edin, çünkü birçok kişi burayı yanlış biliyor. Cilt tipleri, sadece cildin yağ dengesi ile ilgilidir. Bu kadar. Yani yüzünüzde hangi bölgelerin yağlandığı ya da kuruduğuna bağlı olarak belirlenir. Cilt tipleri genetik olarak belirlenmiş olsa da zaman içinde yaşlanmaya, kullandığınız ilaçlara, hormon dengenizdeki değişimlere göre farklılık gösterebilir. 5 tip cilt vardır:
- Kuru cilt: Çok kuru ya da kuru gibi dereceleri olabilir.
- Normal cilt: Bir diğer deyişle dengeli cilt
- Karma cilt: Karmadan bir tık daha yağlıya dönükse, karmadan yağlıya dönük cilt diyebilirsiniz. Karma ama biraz da kuru gibiyse, karmadan kuruya dönük cilt diyebilirsiniz.
- Yağlı cilt: Hem yanakların hem t bölgesinin yağlı olduğu cilt tipi
- Hassas cilt: Bunun bir cilt tipi olmadığı, bir cilt problemi olduğuna dair tartışmalar var. Kızaran, çabuk irrite olabilebilen cilt tipi
Akne bir cilt tipi değildir, cilt problemidir.
Cilt tipiniz sorulduğunda akneli demeyin ya da akneniz var diye hemen yağlı demeyin.
Cilt Tipi Öğrenme Testi: Cildinizin Yağ Dengesini Anlama
- Yüzünüzü temizleyiciniz ile yıkayın ve hiçbir şey sürmeden 30 dakika – 1 saat bekleyin. Ya da cildinizi temizleyip yatın ve sabah cildinizi inceleyin.
- Aynaya baktığınızda nerelerde yağlanma/parlama görüyorsunuz? Ya da parmağınızı yüzünüze sürdüğünüzde, nerelerde yağlanma hissediyorsunuz?
- Normal cilt: Hiçbir yerde gerginlik ya da yağlanma olmayan cilt
- Kuru cilt: Yağlanma yok ama gerginlik var
- Yağlı cilt: Yanaklar dahil bütün yüzde yağlanma var
- Karma cilt: Yanaklar kuru ama T bölgesi yağlı
- Hassas cilt: Ciltte kızarma, hassasiyet, yanma, batma gibi hislerden biri ya da birkaçı var
Cildinizin Su / Nem Dengesini Nasıl Anlarsınız?
Yağ ve su farklı şeyler. Yukarıda bahsettiğimiz yağ dengesi gerçekten cildin yağ üretimi ile alakalı. Cildinizin su dengesi ise, cildin ne kadar su tutabildiği ya da tutamadığı ile alakalı. Cildiniz karma/ yağlı ama nemsiz olabilir. Cildinizde yağlanma görebilirsiniz ama mesela alnınızda gerginlik hissedebilirsiniz. Bunlar cildinizin su tutamadığının, yani nemsiz olduğunun göstergesi.
Nemsiz Cilt ile Kuru Cildin Farkı Nedir?
- Nemsiz cildin göstergeleri:
- Ciltteki su dengesi yılın farklı zamanlarında değişir (örn. kışın daha gergin hissedebiliriz)
- Ciltte gergin ve kuru bir his olmasına rağmen, tam tersi bazı bölgelerde de yağlanma görebilirsiniz. Mesela alın bölgesinde gerginlik hissederken yağlanma da görebilirsiniz
- Nemsiz ciltler siyah nokta ve akne problemlerine meyillidir
- Nemsiz ciltlerde, cilt makyajı emer. Makyajı yaptıktan sonra, makyaj sanki parça parça gitmiş gibi gözükür
- Yüzünüze sürdüğünüz ürünler çok çabuk emilir
- Cildinizde grimsi bir renk görebilirsiniz
- Baş ağrıları nemsiz ciltlerde daha sık görülebilir
- Kuru cildin göstergeleri
- Gözenekler küçüktür
- Ciltte gerginlik hissi olur
- Pul pul dökülme olabilir
- Cildinize sürdüğünüz ürün çok zor emilir
- Mat gözükür
- Çok kolay hassasiyet gösterir
Çok su içenlerde de nemsizlik görülmesi çok doğal. Mesela günde 8 bardak su içip, 5 defa tuvalete gitme ihtiyacı hissediyorsanız, vücudunuz suyu tutamıyor demektir. Araştırmalarda içilen su miktarı ile cildin nem kapasitesi arasında çok düşük bir orantı tespit edilmiş.
Kuru ve nemsiz cildin farklı bakım rutinlerine bu posttan bakabilirsiniz.
Akne, Leke, İnce Çizgi vb. Cildimle İlgili Diğer Özellikler Nelerdir?
Bunlar sizin cilt tipiniz değil, cilt problemlerinizdir. Kuru cilt tipine sahip olabilirsiniz ama yine de cilt problemi olarak akneniz olabilir. Yağlı bir cilde sahip olabilirsiniz ama yine de nemsizlik ya da hassasiyet yaşıyor olabilirsiniz. Cilt tipiniz cildinizdeki yağ dengesi iken, cilt problemleriniz cildinizde yağlanma ya da kuruma dışındaki diğer problemlerinizi kapsar.
- Hassiyet, kızarıklık
- Nemsizlik
- Leke
- Akne, sivilce
- Siyah nokta, komedon
- Kırışıklık, ince çizgi
- Matlık
- Genişlemiş gözenek
Cildimizi Nasıl Tanımlarız?
Cildinizi tanımlarken, cildinizin yağ dengesini/ su dengesini ve diğer problemleri birleştirip söylemeniz lazım. Örneğin:
- Benim cildim karma, nemsiz, akneli ve lekeli
- Kuru, hassas ve mat bir cildim var
- Yağlı, nemsiz, gözenekli ve akneye meyilli bir cildim var
Sonuç: Cildimizi tanımamız gerekiyor. Önce doğru teşhis, sonra tedavi vardır ama çoğu zaman problemi tam anlamadan, cildimizi tam tanımadan çözmeye çalışıyoruz. Onlarca ürüne para verip, sonuç alamadığımızda suçu ürünlere atıyoruz. Unutmayın, en pahalı ürün, kullanmadığınız ya da işe yaramayan üründür. Para çöpe gitmiş olur.