Anasayfa » İçerikleri Anlama » Eskisi Gibi Akneli Cildim Olsa, Yapmazdım Dediğim 5 Hata

Eskisi Gibi Akneli Cildim Olsa, Yapmazdım Dediğim 5 Hata

sivilce bakimi, akneli cilt bakımı

25 yaşıma kadar akneli bir cilde sahip olduktan sonra aylarca, yıllarca araştırarak öğrendiğim ve akne yolculuğumda büyük bir dönüşüm yaşatmış deneyimlerim:

1.Hatam: Makyaj Yaparken Çift Aşamalı Temizlik Yapmamak

Cildimdeki aknenin giderilmesinde tartışmasız en önemli etki, çift aşamalı temizliğe başlamak oldu.

Öncelikle Çift Aşamalı Temizlik Nedir?

Cildinizde makyaj ya da güneş koruyucu varsa, bunu normal jel ya da süt temizleyicinizle çıkarmanız zor. Neden derseniz, bu temizleyiciler su bazlı temizleyicilerdir ve makyaj malzemeleri ile güneş koruyucular terlediğinizde yüzünüzden çıkmasın diye suya dayanıklı yapılır. Suya dayanıklı ürünleri de su bazlı temizleyicilerle çıkarmanız zordur.

Çift aşamalı temizlik yapmadığınızda, sadece jel ya da süt ile temizlediğinizde, siz cildinizi temizledim zannedersiniz ama makyaj/ güneş koruyucu kalıntıları düşündüğünüz kadar iyi temizlenmeyebilir. Bu da cildinizde tıkanma yapar, akne tetikleyebilir.

Peki Çift Aşamalı Temizlik Nasıl Yapılır?

Önce misel su, makyaj temizleme yağı ya da makyaj temizleme balmı ile cildinizden makyajı ve güneş koruyucuyu çıkarıp, sonra normal su bazlı (jel, krem ya da süt) temizleyiciniz ile cildinizi temizleyerek.

Çift aşamalı temizliği detaylı öğrenmek için bu posta bakabilirsiniz.

Herkesin Çift Aşamalı Temizlik Yapması Gerekir mi?

Hayır. Çok yağlı bir cildiniz varsa ve zaten çok güçlü yüz temizleyiciler kullanıyorsanız, gerekmeyebilir. Ama karma, normal, kuru bir cildiniz varsa ve daha nazik temizleyiciler kullanıyorsanız, çift aşamalı temizliği denemenizi tavsiye ederim.

2.Hatam: Cildi gerim gerim geren temizleyiciler kullanmak.

Eskiden, yüzümü yıkadıktan sonra cildim gerilince bana çok iyi hissettirirdi. Sanki cildim derinlemesine temizlenmiş de botox etkisi yaşatıyormuş gibi. Sonradan fark ettim ki, meğer cildimden çok fazla yağ çekip cildimi kurutuyormuş. 

“Ne güzel işte, cildimi kurutsun da aknelerim de kurusun” diyeceğini tahmin ettiğim kişiler var. Gerçekte ise cildin bu duruma tepkisi düşündüğünüzden farklı olabilir.

Cilt, kurumak istemez, çünkü cildin yağa da suya da ihtiyacı var. Siz cildinizi kurutmaya çalıştıkça, cilt “Eyvah kuruyorum, çabuk daha fazla yağ üreteyim ki kurumayayım” tepkisi verebilir. Siz cildinizi kurutmaya çalıştıkça, cildiniz kurumamak için yağ üretme mücadelesine girebilir. Ondan sonra gelsin akneler, gitsin yağlanma problemleri.

Doğrusu ise cildinizi gergin bırakmayan temizleyiciler kullanmak. Karmadan yağlıya dönük ciltler nazik jel temizleyicileri sevebilir, karmadan kuruya dönük ya da kuru ciltli kişiler çok hafif jellerin yanı sıra süt ya da krem temizleyicileri sevebilir. 

Cildinizde yıkamadan sonra gerginlik hissi oluyorsa, bu temizleyici sizin cildinize göre değil demektir.

3.Hatam: Alkol Bazlı Tonikler Kullanmak

90’lı yıllarda yanlış eğitilmiş kişilerin akneli ciltlilere karşı en üzücü yanlış yönlendirmelerinden biri. Buram buram alkol kokan, sürdüğünüzde cildi yakan alkol bazlı tonikleri, “Bu sizin cildinizdeki akneyi kurutacak” diye satmaları.

Alkol kurutucudur doğru. Ama cilt kurumak istemez, cilt denge ister. Kurumaya başlayan cilt tepki olarak daha fazla yağ üretebilir. 

Basit alkolün bir diğer yan etkisi de cilt bariyerine hasar verebilmesi, ciltte hassasiyet başlatabilmesi. Alkol bazlı tonikler kısa dönemde akneyi ve bütün cildi kurutuyor gibi hissettirse de uzun dönemde cilt bariyeri hasarı ve sonrasında ya ciltte yoğun kuruluk ya da tam tersi kuruluğa tepki olarak daha ciddi yağlanma başlatabilir.

Akneye karşı mücadele etmenin yolu alkol tonikler değil, asit toniklerdir. Asit toniklerin detaylarını öğrenmek için diğer yazımıza göz atabilirsiniz.

4.Hatam: Aktif Aknem Varken Partiküllü Peelingler ya da Yüz Temizleme Cihazları Kullanmak

Benim için anlamı akneyi patlatıp, iltihabını bütün yüze dağıtma yöntemi. 

Bunu akneliyken cildimi arındırma ihtiyacıyla yapardım. Sonra anladım ki çift aşamalı temizlik yapınca, cilt zaten makyajdan, kirden, kalıntıdan güzelce arınabilir.

Cildin zımparalanmaya ihtiyacı yok. Cilt bu tip sert işlemleri sevmediği gibi, bedelini de bütün yüze akneyi yayarak ağır ödetebiliyor.

5.Hatam: Cildi Nemlendirmemek

“Nemlendiriciler cildimde akne yapıyor”. Yıllar yılı bunu söyledim, cildimi nemlendirmekten mümkün olduğunca kaçındım. Sonuç mu? Cildin neme ihtiyacı var. Ben nemlendirmedikçe, o kendi kendisini nemlendirmek için yağ üretmeye başladı. O yağlandıkça ben kurutmaya çalıştım, o ise kurumamak için elinden geldiğince yağ üretti. Kazanmamın mümkün olmadığı bir döngüye girdik.

Sonunda anladım ki akneyi yapan nemlendiricinin kendisi değilmiş. Bazı nemlendiricilerin içindeki maddeler bende akne yapıyormuş. Daha önce bende akne yapmış nemlendiricilerin içerik listelerine internetten baktım, hepsinde ortak olan içerikleri çıkardım. Su bazlı, yağsız ve içinde bende akne tetikleme riski olan maddelerin olmadığı nemlendiricileri alınca, cildim aknelenmediği gibi cildimin yağ üretmesi azaldı.

Hangi İçerikler Bende Akne Yaptı?

  • Silikonlar: Sonu “-Cone” ya da “-siloxane” içeren içerikler. En yaygınları “silicone”, “dimethicone”, “cyclosiloxane”
  • Yağlar: Sonunda “oil” ya da “butter” yazan içerikler: Örneğin “Mineral oil” ya da “Shea Butter”
  • Balmumu: İçerik listesindeki adı “Beeswax”
  • Lanolin: Bir yağ çeşididir. İçerik listesindeki adı “Lanolin”
  • “Isopropyl Myristate” ya da “Isopropyl Palmitate”: Yine bir yağdır, içerik listesindeki adı da bu şekilde geçer

Bu isimleri telefonumda notlara kaydedip, ne zaman ürün alsam arkasına baktım. Eğer bunlar içerik listesinde çok aşağıdaysa sorun etmedim ama çok yukarıdaysa, o ürünü tercih etmedim. Sonunda cildimde akne yapmayan nemlendiricilere kavuştum.

Karma ve yağlı ciltlere uygun nemlendirici favorilerimi bu postta bulabilirsiniz.

Sizin cildinizde yaptığınız hatalar nelerdi? Yorumlar kısmına bırakabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir