Anasayfa » Bakım Akademisi » Siyah Noktalardan Kurtulmak Mümkün mü? Siyah Noktalara Karşı En Etkili Yöntemler

Siyah Noktalardan Kurtulmak Mümkün mü? Siyah Noktalara Karşı En Etkili Yöntemler

Siyah Noktalardan Kurtulmak Mümkün mü? Siyah Noktalara Karşı En Etkili Yöntemler

Siyah Noktalardan Kurtulmak Mümkün mü?

Siyah nokta, kozmetik sektöründe en fazla suistimal edilen konulardan biri olabilir. Kadınların siyah nokta görünümüne karşı mutsuzluğunun farkında olan sektör, siyah nokta bantlarından vakumlı siyah nokta cihazlarına, temizleyicilerden nemlendiricilere, toniklere akla gelen her tür ürünü çıkardı.

Peki ya size, aslında siyah nokta sandıklarınızın siyah nokta olmayabileceğini söylense, ne düşünürdünüz?

Siyah Nokta Testi

Burnunuzda soldaki gibi nokta nokta çilek görünümü mü var? Yoksa sağdaki gibi şişkin, içi dolu tekil birkaç nokta mı var?

Soldaki çilek görünümü, aslında siyah nokta değil yağ lifidir.

Sağdaki tekil, şişkin noktalar ise siyah noktadır.

Çoğunlukla siyah noktalarım nasıl geçer diye soranların aslında sağdaki gibi siyah nokta değil, sol fotoğraftaki gibi yağ lifleri için çözüm aradığını görebiliriz.

Yağ Lifi Nedir ve Siyah Noktadan Farkı Nedir?

Yağ lifleri, cilt yüzeyinin altındaki yağ bezlerinden cildin üst yüzeyine yağ taşır. Yağ lifi sıkıldığında içinden kıl gibi ipince bir beyazlık çıkar. Siyah noktalarla karıştırılsalar da, aslında cildin doğal yağ dengesini koruyabilmek için yağ liflerine ihtiyacımız var. Yağ lifleri sayesinde, cilt yumuşak ve nemli kalabilir. Yaşınız, cilt bakım rutininiz, kıl köklerinizin yapısı gibi birçok faktör, yağ liflerinin nasıl göründüğünü etkiler.

Siyah noktalarsa genişlemiş ve içi dolu, şişkin bir gözenek görünümündedir. İçi yağ ve ölü deri kalıntıları ile doludur. Bir tıpa misali gözeneği tıkar ve siyah nokta yüzünden yağın gözeneğin içindeki yolculuğuna engel olur. Sıktığınızda içinden yoğun bir birikinti çıkar.

Yani yağ lifleri cilt için gereklidir. Siyah noktalarsa cilt için gerekli değildir.

Yağ Lifleri ve Siyah Noktalar Geçer mi?

Yağ lifleri, maalesef, hiçbir zaman tamamen geçmez. Yıllar yılı siyah nokta sandıkları yağ liflerini geçirmek için uğraşan tanıdıklarımdan en çok duyduğum şeylerden biri: “Her şeyi deniyorum. Siyah nokta bantları, cilt bakımları, profesyonel temizlikler vs. Başta bir süre iyi oluyor, birkaç gün sonra geri geliyorlar.”

Yağ lifleri geri gelirler, çünkü yağ lifleri cilt sağlığımız için önemli ve cildimizin vazgeçilmez bir parçası. Görünümünü iyileştirmek, çok siyah görünmemelerini sağlamak için yapabileceğiniz şeyler olsa da, hiçbir şey yağ liflerini tamamen yok edemez (etmemesi de lazım).

Dolayısıyla lütfen yağ lifleriniz ile barışın.Tabii ki görünümünü iyileştirme için yapabileceğiniz şeyler var. Ancak yağ liflerinin herkeste olduğu, karma-yağlı ciltli kişilerde bu çilek görünümünün çok yaygın olduğunu ve bunun hiç utanılacak bir şey olmadığını, tam tersi çok normal olduğunu bilin.

Siyah noktalar ise doğru bir bakımla tamamen geçebilir. Bu bakımın düzenli olması önemlidir.

Hem siyah noktaların arındırılması hem de yağ liflerinin görünümün azalması için yapılabilecekler hemen hemen aynıdır.

Yağ Lifleri ve Siyah Noktalar İçin Neler Yapılabilir?

Maalesef birçok kişi cildini yanlış temizliyor. Siyah noktaların oluşmasının sebeplerinden biri yanlış cilt temizliği.

Cildinizi temizlerken şunlara dikkat edin:

  • Akşamları cildinizi temizlerken, cildinizde makyaj ya da güneş koruyucu varsa, bunları jel temizleyiciniz tam çıkaramayabilir. Önce yağ bazlı bir temizleyici ya da misel su ile cilt yüzeyindeki makyajı veya güneş koruyucuyu çıkarın. Misel su ya da yüz temizleme yağı/ balmı ile makyajınızı ve güneş koruyucunuzu çıkardıktan sonra, su bazlı temizleyiciniz ile gözenek temizliğinizi yapabilirsiniz. Su bazlı temizleyiciden kasıt, aslında cilt temizliğinde kullanıdığınız yüz temizleme jeli, köpüğü, yüz temizleme sütü ya da krem formundaki normal temizleme ürününüz.
  • Sabahları cilt tipinize göre karar verebilirsiniz. Karma ve yağlı ciltli kişiler, sabahları uyandığında yüzünde bölgesel olarak yağlanma hissedebilir. Eğer yüzünüzde yağlanma olduğunu düşünüyorsanız (örneğin sabahları burnunuzun üstü yağlı gibiyse), normal yüz temizleyicinizle cildinizi temizleyebilirsiniz. Eğer kuru ciltliyseniz ve cildinizde zaten yağlanma hissetmiyorsanız, o zaman 1 haftalık deneme yapın. 1 hafta sabahları yüzünüzü sadece su ile durulayıp sonrasında normal bakım rutininize devam edin. Diğer hafta sabahları yüz temizleyicinizle temizledikten sonra bakım rutininize devam edin. Hangisinde cildinizin daha iyi olduğunu düşünüyorsanız, ondan devam edebilirsiniz.
  • Güneş koruyucu kullanın. Bunun yazı kışı yok, çünkü yaz kış dünyamızı aydınlatan güneş siyah noktaların ve yağ liflerinin daha siyah görünmesine neden olur. Eğer bu noktaların siyah görünümünün hafiflemesini istiyorsanız, güneşten korumanız gerekir. “Güneş koruyucu bende sivilce yapıyor” diyenler içinse, güneş koruyucunun kendisi değil, onu tam temizleyemiyor olmanız sivilce yapıyor olabilir. Onun için de lütfen ilk maddeyi tekrar okuyun. Temizleme jelleriniz vs. ile cildinizi temizlemeden önce, makyaj temizleme yağı/balmı ya da misel su ile güneş koruyucuyu cildinizden arındırmanız gerekir. Yüz temizleme jelleri, güneş koruyucuyu tek başına çıkarmaya yetmeyebilir.
  • Salisilik asitli ürünler: Gözeneklerin içine girip, tıkalı gözeneklerin içini temizler. Bu sayede hem siyah noktaların temizlenmesini sağlar hem akne oluşumunun azalmasına yardımcı olur hem de cildinizde fazla yağlanma varsa dengelenmesini sağlar. Salisilik asit kullanımında, siyah noktaların arındırılması 4-6 haftayı bulabilir. Ancak salisilik asit daha önce kullanmadıysanız, hem düşük bir oranla hem de haftada 1-2 defa ile başlayıp önce cildinizin tepkisini görmeniz gerekir. Asitler, özellikle hassas ciltleri ya da alışık olmayan ciltleri zorlayabilir. Haftada 1-2 ile başlamak ve birkaç hafta sorunsuz devam ediyorsa, o zaman sıklığını arttırmak iyi olur.
  • Retinol: Gözenek görünümünün düzenlenmesine ve siyah noktaların arındırılmasına yardımcı olur. Cilt bakımının hem gözenek görünümü hem akne hem leke gibi konularda en etkili içeriklerinden biri olsa da, cilt hassasiyeti ve kuruluğu yaratabildiği için doktor/eczacı kontrolünde ve tedbirli kullanımı önemlidir. Düşük dozajlarda ve haftada 1 ile başlayıp, cildi düzenli gözlemleyerek zamanla kullanım sıklığı azar azar arttırılabilir. Retinolün kullanımına dair tüm detayları bu postta bulabilirsiniz.
  • Kil maskesi: Ciltten fazla yağı arındırması nedeniyle ünlüdür. Cildinizin ihtiyacına göre haftada 1 ya da 2 defa uygulandığında, siyah nokta ve yağ lifi görünümünün azalmasına yardımcı olur. Kil maskesi kullanımı konusunda önemli olan, cildinizde yağlanmanın olduğu bölgelere uygulamanız, kuru bölgelere uygulamamanız. Örneğin yanaklarınız aslında kuruyken yanaklara uygularsanız, o bölgede yoğun kuruluk başlatabilirsiniz. Geniş gözenek, siyah nokta ve yağlanma olan bölgelere uygulamanız yeterli.
  • Yağsız nemlendiriciler kullanın. Özellikle karma-yağlı ciltliyseniz, kuru ciltlere uygun yoğun ve yağlı nemlendiriciler kullanmak, siyah nokta oluşumunu görünümünü arttırabilir.
  • Fiddy metodu: Salisilik asit, makyaj temizleme yağı ve kil maskesini birleştiren bir uygulama. Fiddy metodu uygulandığında siyah noktalarında ciddi düzelmeler gören kişiler var. Fiddy metoduna her ürün uygun olmayabilir, salisilik asidin %2 oranında ve güçlü bir ürün olması, kil maskesinin yine güçlü bir maske olması gerekir. Uyabilecek ürünleri de aşağıda paylaşıyorum. Uygulama şekli:
    1. %2 salisilik asidi cildinizde siyah noktaların olduğu bölgeye pamuklarla uygulayıp 20 dakika bekleyin. Cildiniz toleranslı ise ya da asitlere alışıksa salisilik asitli pamukları siyah noktalarınızın olduğu burun, çene gibi bölgelerde tutarak bekleyebilirsiniz. 20 dakikadan sonra asidi cildinizden durulamayın.
    2. Salisilik asit 20 dakika kaldıktan sonra üzerine kil maskesi uygulayın ve kuruyana kadar bekleyin. Kil maskesi kuruduktan sonra sadece su ile durulayın.
    3. Fiddy metoduna uygun bir temizleme yağını siyah noktalarınızın olduğu bölgeye uygulayıp 15 dakika bekleyin. 15 dakikanın sonunda parmaklarınızla siyah noktaların olduğu bölgeyi 2-3 dakika ovuşturun. Siyah noktalar yüzeydeyse siz ovaladıkça çıkacaktır. Çıkmıyorsa bile, derinlemesine bir gözenek temizliği yaptığınız için görünümünü azaltmaya yardımcı olur.
    4. Tüm aşamalar bittikten sonra yağı cildinizden arındırmak için yüz temizleme jeliniz ya da normal temizleyiciniz ile cildinizi yağdan arındırın ve nemlendiricinizi uygulayın.

Fiddy metodu ayda 1 ya da cildinizin toleransına bağlı olarak 2 haftada bir uygulayabileceğiniz bir metod. Arka arkaya yapmayın, cildinizi tahriş edebilir.

Fiddy Metoduna Uygun Ürünler İçin


Buraya tıkla

Yağ Lifleri ve Siyah Noktalarda Yapılmaması Gerekenler

  • Yağ liflerini sıkmayın. Hem geri gelecekler hem de boşuna lekelenme riski taşıyacaksınız
  • Sıcak su buharı gibi uygulamaları yaparken ne için yaptığınızı iyi bilin. Sıcak su buharı, gözenekleri açmaz. Çünkü gözenekler açılıp kapanmaz. Sıcak su buharı sadece siyah nokta olarak bildiğimiz o birikintinin yumuşamasını ve sıkıldığında daha kolay çıkmasını sağlar. Ama bunu yaparken yüzünüzde sıcağa bağlı cilt hasarı bırakma ihtimaliniz var, kendi kendinize yapmayın.
  • Vakumlu cihazlar gibi cihazlar kullanmayın. Kılcal damar problemleri yaşayabilirsiniz. Siyah noktalardan kurtulayım derken, yüzünüzde kılcal damar görünmesi gibi problemler yaşayabilirsiniz.
  • Fırçalı yüz temizleme cihazları kullanmayın. Cilt bariyerinize zarar verebilirsiniz ve hassasiyet, tahriş yaratabilirsiniz.
  • Güneş koruyucu kullanmadan dışarıya çıkmayın. Siyah noktalarınız oksitlenerek daha da koyu görünebilir.
  • Akşamları yüzünüzü temizlemeden uyumayın, gözeneklerinizin içi kir ve yağ dolabilir.
  • Nemlendirici kullanmayı yaz kış aksatmayın. Siz cildinizi nemlendirmezseniz, cildiniz yağ üretimini arttırıp kendi kendini nemlendirmeye çalışabilir. Bu da gözeneklerde yağ birikmesine neden olup, siyah nokta görünümünü arttırabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir