Anasayfa » Bakım Akademisi » Retinol Nedir? Retinol Krem Nasıl Kullanılır? – Retinol Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Retinol Nedir? Retinol Krem Nasıl Kullanılır? – Retinol Hakkında Bilmeniz Gerekenler

retinol nedir, retinol krem, retinol serum

Retinoid ve Retinol Farkı Nedir?

Retinol nedir sorusu en çok aldığım sorulardan biri. Retinol aslında retinoid ailesinin üyelerinden biridir. A vitamini türevlerinin tümüne verilen genel isimdir. Retinol, bu türevlerden bir tanesidir.

Retinol, 50 yıldan uzun zamandır araştırılan ve ince çizgileri açma ve anti-aging konusunda dünyada kanıtlanmış en güçlü içeriklerdendir.

Retinolün Faydaları Nelerdir?

  • Retinol kremler ya da retinol serumlar kolajen üretimini arttırır
  • İnce çizgilerin görünümünü azaltır
  • Leke görünümünü azaltır
  • Cilt yüzeyindeki pütürler, akne ve siyah noktaların iyileşmesine yardımcı olur

Retinoller Bu Kadar Harika ise Hiç Olumsuz Yönü Yok mu?

Var. Retinol kremler kullandığınız türüne ve dozajına göre çok güçlü olabilir, dikkatli kullanın. Retinol kremlerin ya da retinol serumların yanlış kullanımda:

  • Cildinizde tahriş
  • Egzamaya varacak kadar kuruma
  • Leke oluşumu
  • Ciltte kat kat soyulma gerçekleşebilir

Hangi Retinol Bana Uygun?

Retinol nedir diye sorarken, hangi retinol bana uygun diye de sormanız lazım.

Normalde retinoidin gücü arttıkça tahriş riski de artar. Retinaller ise aslında retinolden 11 kat daha güçlü olsa da, retinole kıyasla daha az tahriş yapabiliyor. 

Hassas ciltler için retinol tercihlerinde retinyl palmitate gibi ester retinol ya da düşük seviye retinal daha iyi bir tercih.

Cildiniz alışıksa retinol kullanabilirsiniz. 

Retinol Kullanırken Nelere Dikkat Etmeliyim? Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Retinol kremlere yeni başlıyorsanız, cildinizle arasında bariyer olsun diye nemlendiricinin üzerine kullanın. Eğer hala kuruma hissediyorsanız, önce nemlendirici, sonra retinoid, sonra tekrar nemlendirici şeklinde kullanın.
  • Kuru cilde incecik katman halinde uygulayın. Cildiniz nemliyse kurumasını bekleyin. Retinol krem ya da retinol serumlar nemli cilde uygulandığında tahriş riski artar.
  • Haftada 1 ile başlayın, en az 4 hafta cildinizin tepkisine bakın. Cildinizin tolere ettiğini görüyorsanız 4-5 haftada bir frekansını arttırabilirsiniz.
  • Ürünün üzerinde aksi belirtilmedikçe sadece geceleri kullanın.
  • Retinol krem kullanırken burun kıvrımları, çene kıvrımı, göz çevresi ve boyun gibi katlanan bölgelere getirmeyin.
  • Retinol kullandığınızda güneş koruyucu kullanmak şart. Çünkü güneş koruyucu olmadığında retinol kremler leke yapabilir.

Retinoidler aynı rutinde çok fazla ürün istemez. Bu nedenle akşam rutininizde leke ve akne etkisini güçlendirmek için niasinamid ya da anti-aging etkisini güçlendirmek için peptid serumla destekleyebilirsiniz. Bir sürü serum kullanmayın.

Hamileler, emzirenler ve A vitaminine alerjisi olanların kullanmaması gerekir

Başlangıç seviyesi retinoller

yeni başlayanlar için retinol

Dermoskin – Be Bright Retinil Serum

Tam bir başlangıç ürünü. Çok nazik bir ürün. Hatta başta hiçbir işe yaramıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Öyle hissetmeyin, cildinizi retinollere alıştırıyor ve sizi bir sonraki adıma hazırlıyor. Dermoskin Be Bright Retinil Serum boyun gibi hassas bölgelere kullanmak için de uygun.

Dermabien – Melacure Boosting TXA Krem

Dermabien Melacure Boosting TXA Krem hem retinol desteği isteyen hem de içindeki %5 tranexamic asit ile leke sorunu ile uğraşanlar için harika bir ürün. Yeni başlayanlar için uygun bir retinol krem. Retinollerden beklediğiniz leke ile savaşmaksa bu ürün size uygun.

retinol krem

Doa Kozmetik – Retinol 0.05%

Doa Kozmetik Retinol 0.05% uygun fiyatlı başlangıç seviyesi retinol arayanlar için uygun bir ürün. İçinde retinal olduğu için tahriş riski de retinole kıyasla daha az. Bu da başta sanki hiçbir şey yapmıyormuş gibi hissedebileceğiniz bir ürün ancak cildinizi retinole hazırladığını unutmayın. 3-4 ay kullanımda etkisini görebilirsiniz.

Medik8 – Crystal Retinal 3

Medik8 retinal denince ilk akla gelen, bir nevi retinali meşhur eden marka. Başlangıç seviyesi retinol ürünlerinin en iyilerinden. Medik8 Crystal Retinal 3 kapsül retinal teknolojisi ile cildinizi irrite etmeyen orta seviye retinallere hazırlayabilecek etkili bir ürün. Eczanelerde ve kliniklerde bulabilirsiniz.

The Inkey List – Retinol Serum

%1 stabilize Retinol, %0.5 Granaktif Retinoid
ve cildi nemlendiren skualan yağı içeren bir retinoid. Karmadan kuruya dönük ve kuru cilt tipleri için uygun. The Inkey List retinol serum Sephoralarda satılıyor.

Orta seviye retinoller

retinol serum, en iyi retinol krem

Dermabien – Dermisvital Regenerating Serum

Dermabien Dermisvital Regenerating Serum hem akne ile mücadele etmede hem de ince çizgi açmada en başarılı orta seviye retinollerden biri. Düzenli kullanımda cildinizin pürüzsüzleştiğini ve ince çizgilerinizin açıldığını görebilirsiniz. Bir miktar soyulma yapabilir, o nedenle dikkatli kullanmak gerek.

en iyi retinol krem, retinol nedir

La Roche Posay – Redermic R

Retinol ürünlerinin en eskilerinden ve güçlü bir ürün. İçinde %0.3 retinol var. La Roche Posay Redermic R soyulma yapabilecek bir ürün olduğu için yine cildinizin retinollere alışık toleranslı bir cilt olduğuna emin olun.

en iyi retinol krem

Skinceuticals – Retinol

%0.3 ve %0.5 olmak üzere iki farklı seçeneği var. %0.3 diyip geçmeyin o bile güçlü bir ürün. O yüzden Skinceuticals retinol kremlerini kullanırken önce 0.3 ile başladığınıza emin olun. Cildiniz onu rahatça tolere ediyorsa 0.5 kreme geçebilirsiniz. Soyulma yapabileceği için cildinizi iyi nemlendirmeyi unutmayın.

Medik8 – Crystal Retinal 6

Çok etkili bir ürün olmasına rağmen retinal olması nedeniyle soyucu etkisi ve tahriş riski minimal. Orta seviye ürünlerin içinde kullanımı hem en rahat olup hem de en etkili ürünlerden biri.

İlginizi çekebilecek diğer içerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir